FOTO/VIDEO: APOKALIPTIČNI PRIZORI IZ SKOPJA “Ovo je prava katastrofa. Nikada nismo doživjeli nešto ovako”

EPA/GEORGI LICOVSKI

Najmanje 21 osoba poginula je u poplavama koje su u subotu pogodile glavni makedonski grad Skopje. Tijela žrtava pronađena su u nedjelju ujutro, nakon što je veliko nevrijeme popraćeno obilnom kišom, prošlo. Vlasti javljaju kako se još nekoliko osoba smatra nestalima.

Neke od žrtava utopile su se u svojim automobilima, kji su bili ‘razbacani’ po ulicama Skopja. Dijelovi ulica doslovno su odneseni u poplavama, a automobili građana završili su na obližnjim poljima.

U Skopju je u subotu palo 93 milimetra kiše, što je više od prosjeka za cijeli kolovoz. Razine vode podigle su se i do metar i pol. “Kakav nered. Televizije, hladnjaci, namještaj, sve je plutalo okolo. Prava noćna mora”, kazao je jedan stanovnik Skopja.

U nedjelju je veliki broj domova još uvijek bio pod vodom, bez struje, a neke su se kuće i urušile. Vlasti su proglasile izvanredno stanje u Skopju i Tetovu za sljedećih 15 dana. “Ovo je prava katastrofa. Nikada nismo doživjeli nešto ovako”, rekao je gradonačelnik Skopja Kove Trajanovski.

“Gotovo svake sekunde čuli smo i vidjeli munje i gromove. Strašno”, opisala je 62-godišnja Biljana Joneska. Stručnjaci kažu da je u nešto više od dva sata, koliko je ova oluja trajala, grom udario više od 800 puta.

Lokalni mediji javili su kako je više od 20 osoba zavrpilo u bolnici, a u pomoć je pozvana i vojska. Policija je priopćila da je oko 70 vozila zapelo u odronima zemlje. Liječnici su stanovnike Skopja upozorili da konzumiraju samo flaširanu vodu ili vodu iz odobrenih gradskih cisterni.

Meteorolozi najavljuju novu kišu u nedjelju navečer. Pogledajte apokaliptične prizore iz Skopja.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=VyY8EI4Eoq8

 

Komentiraj