OBJAVLJEN FOTOROBOT Policija objavila fotografiju muškarca povezanog s ubojstvom Klice

Zagrebačka policija objavila je fotorobot muškarca za kojega tvrdi da bi mogao imati “bitne podatke” za otkrivanje ubojice Vinka Žuljevića Klice koji je početkom svibnja ubijen u zagrebačkom naselju Sesvete.

Načelnik zagrebačke policije Goran Burušić kazao je da je fotorobot napravljen nakon detaljne policijske obrade. Ta bi osoba, dodao je, mogla znati bitne podatke, odnosno činjenice pomoću kojih bi policija mogla otkriti počinitelja, kazao je Burušić u srijedu na konferenciji za novinare.

  • Pojasnio je da policija traga za muškarcem između 30 i 35 godina, visokom oko 180 centimetara, svijetle puti i smeđe kose začešljane u desnu stranu.

Osoba s fotorobota nema zaliske ni visoko čelo, smeđih je očiju i obrva, pravilnog nosa i ušiju srednje veličine.

Burušić je kazao da je odmah nakon Klicina ubojstva zagrebačka policija oformila radnu skupinu zajedno s Ravnateljstvom policije, koja je detaljno pretražila užu i širu zonu zločina te obavila preko 200 obavijesnih razgovora. Detaljno su pregledane i snimke više nadzornih kamera kako bi se utvrdilo kretanje nepoznatih počinitelja koji su na Žuljevića iz zasjede zapucali u nedjelju 3. svibnja, nakon jutarnje mise.

Kako bi složila “cijelu sliku” policija je provela vještačenja na “nizu predmeta”, a surađivali su i s kolegama iz susjednih zemalja, posebno BiH i Srbije, kazao je Burušić.

Prema ranijim informacijama ubojice Vinka Žuljevića Klice su na mjesto zločina došli automobilom i motociklom, a policija od početka nije isključivala mogućnost da je motiv i veza s ubojstvom “izvan granica Hrvatske”.

‘Ubojstvo s potpisom organiziranog kriminala’

No, odmah nakon zločina, koja po tvrdnjama stručnajka gotovo sigurno nosi potpis organiziranog kriminala, mediji su iznijeli razne teorije o pozadini zločina kakav na zagrebačkom području nije zabilježen posljednjih godina – od tvrdnji da su Klicu najvjerojatnije likvidirali strani plaćenici, do scenarija prema kojima je ubojstvo povezano s nestankom Klicina bivšeg suborca Branka Katušića i Branka Mrakovića u siječnju u istočnoj Češkoj.

Mediji su pisali i da je u svojim tajnim obavještajnim godišnjim izvješćima o stanju organiziranoga kriminala policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog riminaliteta (Pnuskok) Žuljevića naveo kao prvoga čovjeka jednoga od pet grupacija koje djeluju na području hrvatske metropole, iako nikad nije bio osuđivan. Ističu i da je bila riječ o osobi s jakim političkim i poslovnim vezama od estrade, do međunarodne trgovine, turizma i ugostiteljstva.

Još od 90-tih godina Klicu se u medijima povezivalo s klanom na čijem je čelu bio Vjeko Sliško koji je preminuo od posljedica atentata u središtu Zagreba u ožujku 2001. Široj javnosti postao je poznat tijekom suđenja za ubojstvo Veselina Marinova u kojem je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da je Žuljević u Marinova, dugogodišnjeg tjelohranitelja zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tute, pucao u samoobrani.

To je na suđenju potvrdio i njegov kum Vlado Rajić, koji se posljednji put u stupcima crne kronike spominjao 2013. kada je priveden zbog prodaje podataka o kriminalističkim istraživanjima, odnosno curenja povjerljivih policijskih podataka. Podatke o tajnim istragama navodno su prodavali ranije prijavljeni policajac Marko Svalina i Vjekoslav Drnić, a njihov slučaj još čeka sudski epilog. Iste godine Klicu se u medijima povezivalo i s pokušajem iznude poznatog ugostitelja, spominjao se kao jedan od suvlasnika zaštitarske tvrtke, koja je među ostalim surađivala sa Zagrebačkim holdingom.

  • U ožujku 2009. Žuljević je ozlijeđen u naletu vlaka na njegov automobil, a od ozljeda zadobivenih u toj nesreći njegov je otac preminuo u bolnici.

Nakon ubojstva Tužiteljstvo BiH potvrdilo je da je Klica, kao umirovljeni pukovnik HVO-a bio je pod istragom zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine počinjene na području središnje Bosne.

Komentiraj