U sklopu Močvarnog laboratorija ove srijede održat će se program “Klasična u Močvari”. Riječ je o suradnji kluba Močvara, Klasične gimnazije u Zagrebu i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb. Cilj je predstaviti školske izvannastavne aktivnosti izvan škole i povezati rad učenika s nezavisnom umjetničkom scenom.

Prvi rezultat te suradnje izložba je fotografija organizirana povodom obilježavanja 410. godišnjice Klasične gimnazije u Zagrebu.

Autorica fotografija je maturantica Sara Milić, a majstorice svjetla Ana Fazinić i Jana Filipčić. Fotografije predstavljaju kostime koji su izrađeni tijekom prošle školske godine u sklopu nastave antičke kostimografije pod vodstvom profesorice Danice Franić i u sklopu nastave antičke baštine pod vodstvom profesora Mislava Gjurašina i Dubravke Matković.

Fotografijama je prethodila predstava Dramske skupine Klasične gimnazije “Nešto kao Ilijada”, izvedena 3. lipnja 2016. u kazalištu Gavella.

“’Nešto kao Ilijada’ je naša priča, uz onu Homerovu. To su asocijacije na našu stvarnost, na ono čime smo okruženi i što živimo u prizmi Homerova svijeta. Ili je možda obrnuto? Radi li se o pobratimstvu lica u svemiru ili o nespojivom jazu, prosudit ćete sami”, rekla je Dubravka Matković.

Učenici, članovi Dramske skupine Klasične gimnazije, poziraju u kostimima iz predstave u zamračenoj dvorani škole koja je bila privremeni studio za fotografiranje. Svjetlo reflektora usmjereno je prema modelu. U jakom kontrastu svjetla i tame naglašena je boja i površina tkanine, različiti materijali, krojeni i u slojevima ogrnuti preko modela. Modeli su sami ili u parovima, onako kako su se pojavljivali na sceni kazališta. U predstavi su bili dinamični, a na fotografijama statični poput skulptura.

Komentiraj