Fotografsko-dizajnerska izložba “Bachrach & Krištofić” otvorena u MUO

Retrospektivna izložba “Bachrach & Krištofić = dizajn i fotografija”, koja donosi presjek umjetničke suradnje dizajnerice Sanje Bachrach i fotografa Marija Krištofića kojom obilježavaju 35 godina zajedničkog rada, otvorena je u srijedu u Muzeju za umjetnost i obrt.

Taj umjetnički, ali i bračni par na izložbi je kroz više tematskih cjelina dao presjek radova koji oslikavaju njihov prepoznatljiv stil ostvaren u komercijalnoj i umjetničkoj produkciji, od omota za albume i kazališnih plakata do autorskih knjiga, grafičkog dizajna, portretnih i akt crno-bijelih i ručno bojanih fotografija.

Ne ograničavajući se samo na jedno umjetničko područje Bachrach i Krištofić su tijekom karijere radili kao autori, organizatori, konceptori i kustosi, ostvarujući uspješnu i prepoznatljivu koheziju grafičkog dizajna i fotografije, u kojoj se uvijek isticao njihov osobni likovni pristup.

Na izložbi su objedinjeni različiti žanrovi vizualne umjetnosti kojima su se bavili, od ikonografije za mnoge novovalne glazbenike osamdesetih, Dorian Gray, Prljavo kazalište, Denis&Denis, preko samostalno iniciranih projekata s područja fotografije i dizajna do oblikovanja muzejskih izložbi i materijala za kazališne predstave.

Izloženi su, među ostalim, radni materijali i dokumentacija o realiziranim autorskim umjetničkim projektima, primjerice za izložbu “Nepoznati Zagreb Marije Braut”, “Ženska soba – ženski pogled / Suvremena ženska fotografija”, “Hrvatska fotografija 95”.

“Bachrach i Krištofić umjetnički je tandem koji se predanim, svestranim i kontinuiranim radom utvrdio na ljestvici klasika hrvatskog grafičkog dizajna”, ocijenila je kustosica izložbe Jasmina Fučkan.

Po njezinim riječima, izložba se koncentrira na nekoliko temeljnih elemenata koji su osnova njihova rada, a koji je, uz kreativno stvaralaštvo, obilježila kontinuirana želja za komunikaciju s publikom, ali i autoreferencijalnost autorskih polazišta.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović smatra kako taj par predstavlja nešto neobično na domaćoj sceni, osobito kada se zna kako je teško preživjeti s nekim u bilo kojoj kombinaciji 35 godina.

“Njihova izložba s radovima od osamdesetih do danas pokazuje kako se nisu mijenjali i uvijek ostali kreativni”, istaknuo je. “Cijeli su se svjetovi mijenjali, kulturne i političke promjene, no oni su opstali u svojoj kreativnosti”, dodao je.

Otvorivši izložbu, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin rekla je kako katalog i izložba emotivno podsjećaju na povijesne dionice puta s kojima su se mnogi susretali, od galerije Podroom do prominentnih muzejskih prostora u kojima su ostavili upečatljiv trag, od novog vala do zahtjevnih izložbenih projekata poput onog o Hermanu Bolleu u Muzeju za umjetnost i obrt.

“Resi ih krajnja profesionalnost, kada su rokovi bili nemogući, a suradnici teški, kada su radili danonoćno, njihova je stvaralačka iskra bila jača, a inventivnost im ničime nije bila ograničena”, ocijenila je Kusin.

Bachrach i Krištofić djeluju zajedno od 1981. godine. Sudjelovali su na brojnim skupnim izložbama i imali njih više od trideset samostalnih u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihova retrospektiva u MUO može se razgledati do 23. studenog.

Komentiraj