Fotografije negativnih osjećaja u fokusu suvremenih umjetnica

Međunarodni festival Organ Vida održat će se ove godine od 29. lipnja do 28. kolovoza u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti i u gradskim galerijama Miroslav Kraljević i Galeriji Nova. Ovaj vrlo cijenjeni bijenalni festival okuplja suvremene umjetnice koje rade u mediju fotografije i/ili u njezinu proširenom obliku. Kustosi zaduženi za ovogodišnje izdanje festivala bili su Barbara Gregov, Lovre Japundžić i Lea Vene.

Glavna izložba festivala, koja će biti postavljena u MSU-u, nosi naziv “No Tears Left to Cry” i prikazat će radove deset finalistica koje je putem javnog poziva odabrao međunarodni stručni žiri u kojem su sjedili: Agnieszka Roguski, kustosica i spisateljica iz Berlina, Antonio Cataldo, kustos i pisac iz Osla, Ivana Meštrov, kustosica iz Zagreba, Jen Kratochvil, kustos i kritičar iz Praga i Beča, i Lovro Japundžić, kustos iz Zagreba. U svom ovogodišnjem, 12. izdanju, festival Organ Vida u fokus stavlja društvene dimenzije osjećanja te prezentira umjetničke radove koji se bave prevladavajućim negativnim osjećajima poput tjeskobe ili apatije, ali i radovima koji predstavljaju afektivne alternative, te istražuju ili zamišljaju drugačije afektivne dimenzije utopije, distopije, imaginacije i fantazije. Bez sumnje, fotografiranje osjećaja je više nego zahtjevan zadatak pa smo pitali jednog od kustosa izložbe Lovru Japundžića kakav je bio odaziv umjetnika koji su slali svoje radove i koliko je bilo teško izdvojiti one najbolje.

Mara Jenny ‘Accessory for a hidden track’; Marin Håskjold ‘Cool to Cry’; Nils Stelte ‘Renaissance’.

“U kustoskom konceptu otvorenog poziva fokus smo stavili na društvenu dimenziju osjećanja budući da emocije nisu samo subjektivne već ih učimo, razmjenjujemo i osjećamo kolektivno. Na natječaj za produkciju i izlaganje na ovogodišnjem festivalskom izdanju pristiglo je oko 300 prijava iz cijelog svijeta. Velik odaziv i nama je bio znak da smo odabrali temu koja je aktualna i dovoljno široka jer ostavlja prostor za različite afektivne perspektive. Među prijavama je bilo radova koji se bave negativnim osjećajima kao što su apatija ili anksioznost, neuhvatljivim osjećajima koji su rezultat uronjenosti u virtualne prostore, ali i fantazijama koje pokušavaju ponuditi afektivne alternative tjeskobnoj kapitalističkoj stvarnosti. Međunarodni peteročlani žiri odabrao je deset radova koji nude najintrigantnije odgovore na temu te će biti izloženi na glavnoj festivalskoj izložbi u MSU-u”, rekao je Japundžić.
U sklopu festivala bit će predstavljeni i radovi nagrađivane nizozemske umjetnice Viviane Sassen koja će se predstaviti serijom fotografija i kolaža “Venus & Mercury” nastalom iz bogatih arhiva francuskog dvorca Versailles. Riječ je o umjetnici koja radi podjednako u svijetu mode i likovne umjetnosti, poznata je po korištenju geometrijskih oblika i jarkih boja, apstraktnom, gotovo nadrealnom prikazu ljudskog tijela te kombiniranju dokumentarne i inscenirane fotografije. Kustosica ovogodišnjeg izdanja Organa vida Lea Vene objasnila je zašto su odabrali baš Viviane Sassen za predstavljanje publici u Zagrebu kroz samostalnu izložbu:

“Rad Viviane Sassen pratimo već dulje vrijeme, a nakon što smo 2020. godine vidjeli njen projekt ‘Venera i Merkur’, bila nam je velika želja baš taj rad pokazati u Hrvatskoj. Također, do sada nije bilo prilike vidjeti njen rad u našoj regiji pa smo pozvali Marinu Paulenku da kurira izložbu i s Viviane osmisli i nove site specific kolaže koji će se predstaviti na zagrebačkoj izložbi. Za projekt ‘Venera i Merkur’ Sassen je zaronila u arhive palače Versailles te upotrijebila artefakte i arhitekturu palače kako bi stvorila novu seriju radova. Posebno bih istaknula i dvokanalnu videoinstalaciju za koju je nizozemska spisateljica Marjolijn van Heemstra napisala kratke priče o skrivenoj povijesti palače, a naratorica je glumica Tilda Swinton.”

Sara Pukanić predstavit će se s nekoliko radova – među njima su ‘You Have Been Seen 02’. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Prva zagrebačka samostalna izložba umjetnice Viviane Sassen ‘Venus & Mercury’ bit će otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu istoga dana kada i glavna festivalska izložba, 29. lipnja u 20 sati.

Kako će dio izložbi biti prikazan u Galeriji Miroslava Kraljevića i Galeriji Nova, pitali smo Barbaru Gregov, također kustosicu Organa Vida, koliko su zapravo izložbe u Galeriji Nova i GMK-u u vezi s odabranim radovima koji će biti prikazani u MSU-u. “Te su izložbe zamišljene kao nastavak kustoskog istraživanja teme osjećaja. Radovi koji će biti predstavljeni u MSU-u funkcioniraju kao vizualne kritike i/ili pokušaji da se posredstvom umjetnosti suočimo s prevladavajućim osjećajima neizvjesnosti i tjeskobe. Radovi Julie Faverau, Fette Sans i Katarzyne Perlak, koji će biti predstavljeni u Galeriji Nova, imaju nešto uži fokus jer istražuju mogućnosti održavanja i (re)konstruiranja bliskosti, posebno uz pomoć tehnologije. Rad Margaret Haines, koji će također biti predstavljen u Galeriji Nova, i rad Thomasa Cap De Villea koji ćemo pokazati u GMK-u, pak, istražuju afektivne fenomene nižeg intenziteta; raspoloženja, sentimente, odnosno različitim izražajnim sredstvima pokušavaju dočarati strukturu osjećaja vremena u kojem živimo.”

Komentiraj