Fotograf F. C. Gundlach je bio moderni vizionar modne fotografije

Screenshot YouTube

Njemački fotograf Franz Christian Gundlach se proslavio svojim stilom i radom tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća.

Brojne manekenke, glumci, redatelji i poznate osobe su stale pred njegov objektiv. Među njima se ističu: Romy Schneider, Jean Cocteau, Jean-Luc Godard, Maria Schell i Nadja Tiller. Gundlach je svojim fotografijama naglašavao eleganciju, kontrast, izražajne crte lica, pa time i osobnost. Otkrio je kako fotografija čini velik dio njegovog života. Osnovao je galeriju 1975. godine, bavio se i poslovnim projektima, podučavanjem, kolekcionarstvom.

Rođen je 1926. godine u Heinebachu, fotografsku školu polazi u gradu Kasselu. Prvu samostalnu izložbu je imao 1951. godine u maloj knjižari u Parizu. Visoka moda je bila zaštitni znak Pariza, no on se seli u Hamburg. Za snimanja se u to vrijeme moralo imati službene i potpisane akreditacije. Ubrzo se i Berlin razvija kao prijestolnica mode, a Gundlach postaje jedan od najpoznatijih fotografa u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Njegovi radovi su impresionirali i nadahnuli mnoge u razvoju karijere.

Šezdesete godine su bile godine promjena, mladi traže nove uzore i imaju nove ideale. Njemački fotograf dalje surađuje uz poznate časopise, bavi se projektima na svjetskom nivou. Tijekom 70-ih njegova druga karijera je bilo organiziranje i postavljanje izložbi. Godine 2003. je osnovao Kuću fotografije u Deichtorhallenu u Hamburgu.

Komentiraj