Završio je 20. Špancirfest, bila je ovo jedna od najčešće viđenih riječi na društvenim mrežama u posljednjih deset dana.

Ovogodišnji je festival unutar više od 400 programa donio 40 sati glazbe raspoređenih na tri pozornice, ali i diljem varaždinskih ulica i trgova. Ni kiša koja je zadesila Varaždin posljednjeg festivalskog vikenda nije spriječila brojne fanove da se podsjete što je ono zbog čega im srce zatitra kad čuju bezvremenske hitove kultnih britanskih bendova UB40, Soul II Soul i The Brand New Heavies.

Romantičan vrt ispred vile Bedeković ugostio je više od 10 tisuća ljudi u potrazi za nježnim zvukovima sevdaha, rocka, jazza, popa i funka koje su donijeli Amira Medunjanin, Josipa Lisac, Zoran Predin uz Lačni Franc i Vlatko Stefanovski.

Koncerti su svakako ono što se pamti, no u povijest festivala ulaze nastupi mimo pozornica. Tako su, dan nakon krcatog koncerta momci iz Dubioze kolektiva spontano nastupili na varaždinskim ulicama, uz performere iz Stelzen-Arta i privukli rijeku raspjevanih Špancirera koji su se našli na pravom mjestu u pravo vrijeme. Od jednog spontanog uličnog nastupa, bolja su samo dva, pa je dva dana kasnije prije koncerta sve prisutne na ulici zabavio i Damir Urban.

Među četiristotinjak uličnih performera koji su nastupili na Špancirfestu od njegovog prvog izdanja 1998. godine, nezamislivo je predstaviti festival bez štulaša. Tako su i ove godine između gotovo 150 performerskih točaka upravo oni donijeli dašak špancirerske atmosfere. Zalazak sunca izmamio je na ulice čuvenog španjolskog glazbenika Davida Morena koji je izveo četrdesetominuti glazbeno-vizualni show svirajući na svjetlećem glasoviru dok je njegova kolegica plesala na vrhu – osam metara iznad zemlje.

Inovacija ovogodišnjeg festivala bilo je Sol Cinema – kino upogonjeno sunčevom energijom. Mala kućica s crvenim tepihom, osam odraslih osoba (ili nešto više klinaca), sunce, kokice i jedinstveni ekološki filmski doživljaj mogao je početi.

Najmlađi su ove godine došli na svoje novim festivalskim sadržajima – zabavnim parkom i latino zonom. Uz to su imali bogat program u Parku kreative i Vindilandu, a pokoju dobru emociju mogli su potražili i u ‘Rajskom vrtu’ uz igre, smijeh i rekreaciju.

U prvih pet dana festivala broj dolazaka gostiju porastao je za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ostvareno je čak 70 posto više noćenja nego lani kad je brojka bila blizu četiri tisuće.

Komentiraj