John Pavlish

FOTO: Zavirite u čudesni atelier akademskog kipara Hrvoja Dumančića

Od mnogobrojnih prolaznika uvijek bučnim i prometnim zagrebačkim ‘Zelenim valom’ malo bi njih pretpostavilo da zgrada na adresi Žerjavićeva 6 skriva pravu malu umjetničku oazu.

Atelier Hrvoja Dumančića uistinu je jedinstveno mjestokoje je kipar uredio ne samo kao zatvoreni prostor umjetnika, nego i kao prostor koji živi. Kako sam kaže, umjetnički atelier više je od radne prostorije, to je sklonište od stvarnosti, mjesto stvaranja nekog novog, paralelnog svijeta i mjesto nepresušne stvaralačke energije.

“Kad sam tek uselio u ovaj atelier bio je to zapušten i vlažan prostor, no privukao me njegov potencijal. Inspiracija su mi bili brojni atelieri koje sam vidio diljem Francuske, no osim estetskog bitno je bilo ispuniti i zahtjeve funkcionalnosti. Naime, kiparska umjetnost zahtijeva puno prostora, naročito ako vam se ambicije kreću u smjeru izrade radova većih dimenzija. Ipak, glavna misao vodilja bila mi je da stvorim prostor u kojem se ponajprije dobro osjećam“, otkrio je ovaj svestrani umjetnik.

Usprkos tome što se svrstava u umjetnike koji trebaju imati svoj mir da bi stvarali, posljednjih godina Hrvoje Dumančić sve više otvara novouređeni atelier javnosti.

Uz kiparske radionice za djecu i odrasle nekoliko puta godišnje, sve je više i turističkih posjeta i grupa iz kongresnog turizma. Novost su i otvorena druženja poput ‘na Zapadu’ već poznatih open studija, tijekom kojih Dumančić u opuštenoj atmosferi pokušava predstaviti i približiti ne samo svoj rad, nego i sebe kao umjetnika. Kako sam kaže “upoznavanje novih ljudi odlična je prilika kako približiti ljepotu stvaranja kroz modeliranje u glini te ukazati na potrebitost kreativnog izražavanja”. A, za one koji kroz modeliranje u skulpturi žele otkriti kako izraziti emociju, opustiti se i razviti nova osjetila posebno je osmišljena radionica art terapije.

Atelier je podijeljen u nekoliko prostorija – izložbeni prostor, prostoriju za rad velikih skulptura te prostoriju za manje radove koja služi i za likovne radionice. Uz radni dio nalazi se svojevrsni dnevni borak namijenjen opuštanju i primanju klijenata, u kojem su izložene i gotove skulpture u bronci i aluminiju, kao i nagrađivani radovi. Prostor završavaju mala kuhinja i skladišni prostor za materijal i gipsane odlijeve skulptura. Mnogo pojedinosti u atelieru, sitnice s brojnih putovanja, darovi dragih osoba i šarmantni detalji čine ovaj atelier mjestom na kojem ne želite samo boraviti, nego se tamo i vratiti.

Komentiraj