Zarko Potocnjak i Marius Schiener (FOTO: Žarko Bašić)

Monodramom ‘Zvjezdani trenutak Josipa Bizjaka’ glumac Žarko Potočnjak obilježio je 50 godina rada u kazalištu.

Glavni junak, Josip Bizjak, neostvareni je umjetnik i fanatik kazališta u kojem radi kao rekviziter. Kada publika unatoč otkazanoj predstavi ne napušta dvoranu, u jednom trenutku on ostaje sam na sceni i započinje istovremeno duhovitu i melankoličnu kazališnu igru kojom otkriva pogled iza kulisa kazališta. Mašta i čežnja, ambicije i stvarnost te jedan sasvim drugačiji pogled na umjetnost kroz profanu, a opet suptilnu egzistenciju jednog kazališnog gubitnika odlike su predstave koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Jednako je zanimljiva i lista suradnika. Redatelj predstave prikazane u u dramskom Kazalištu Gavella je gost iz Austrije, umjetnički ravnatelj Theaterherbst Grenzenlosa, Marius Schiener, hrvatskoj publici poznat po predstavi ‘Indija’ u kojoj su igrali popularni glumci Damir Šaban i Nenad Cvetko. Tekst Eberharda Streula preradili su Žarko Potočnjak i Marius Schiener, uz pomoć dramaturga i redatelja Pave Marinkovića.

Predstava je nastala uz veliku potporu Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba te je sastavni dio projekta ‘2017 – Godina kulture Austrija-Hrvatska’.

Ljubitelji dasaka koje život znače moći će predstavu pogledati u terminima 31. listopada i 7. studenog u dramskom Kazalištu Gavella, a nakon toga u redovnom programu Kazališta Knap.

Komentiraj