FOTO: WINDAYS18 Tehnologija je oduvijek transformirala industrije

Na Središnjoj svečanosti konferencije WinDays18, pred više od 1 000 sudionika izlaganje su održali Anke den Ouden, direktorica Microsofta za regiju Multi-Country Srednje i Istočne Europe i Tatjana Skoko, direktorica konferencije WinDays18 Business i direktorica Microsofta Hrvatska.

Obje su izrazile veliko zadovoljstvo brojem sudionika na najvećoj IT i poslovnoj konferenciji u Hrvatskoj te sudionike pozvale da konferenciju WinDays18 iskoriste kako bi istražili nove tehnologije i stekli nova znanja o njima, podijele ideje i surađuju jedni s drugima na pronalasku novih rješenja budućnosti.

“Na modernom radnom mjestu koristimo tehnologiju kako bismo bili učinkovitiji. Živimo u pametnim kućama koje su prilagođene našim potrebama i pomažu poboljšati naše živote. Gradimo pametne automobile koji će u budućnosti smanjiti broj prometnih nesreća, povećati sigurnost putnika. U konačnici, vidimo neizmjeran utjecaj tehnologije na industriju zdravstva u kojoj personalizirano zdravstvo čini razliku u načinu liječenja svakog pacijenta. Tehnologija nas osnažuje da budemo produktivniji, inovativniji bržim ritmom, pretvarajući naše ideje i projekte u stvarnost. Sve navedeno u Microsoftu zovemo ‘digitalnom razlikom“, rekla je Anke den Ouden.

Sudionike su u kratkom obraćanju pozdravili i Philippe Rogge, potpredsjednik Microsofta za regiju Srednje i Istočne Europe te Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Igor Pavleković i Tomislav Tipurić iz Microsofta održali su kratki demo, tijekom kojega su najavili konferenciju WinDays18 Technology i teme koje sudionici mogu očekivati i pratiti u narednim danima.

Anke den Ouden je istaknula kako je “tehnologija oduvijek transformirala industrije – danas je to vidljivo više no ikad”. Dodaje kako Microsoft čine “odlični ljudi i odlični partneri” te naglašava kako “i u Hrvatskoj kompanija ima odlične ljude, kao i ekosustav od preko 1 000 partnera koji zajedno s Microsoftom pokreću digitalnu transformaciju”.

Na pitanje što je sljedeće u Hrvatskoj, a što u regiji te kako rasti zajedno, odgovor je ponudila Tatjana Skoko:

“U posljednjih nekoliko godina, softver i IT usluge postali su najbrže rastući dio hrvatskog izvoza. Dalje, činjenica je da Hrvatska bilježi značajan rast ICT stručnjaka u ukupnom udjelu zaposlenih u Hrvatskoj. Ove brojke pokazuju da se Hrvatska kreće u pravom smjeru kad je riječ o tehnologiji i njenoj upotrebi“

U drugom dijelu Središnje svečanosti riječ je preuzeo Philippe Rogge, potpredsjednik Microsofta za regiju Srednje i Istočne Europe. Ističe vrlo zanimljive statistike: gotovo tri četvrtine poslovnijh lidera (73%) izjašnjava se kako je rast prihoda najveći benefit njihovih digitalnih inicijativa, nakon čega slijedi povećanje profita (47%) i smanjenje troškova (40%).

Također navodi podatak kako će do 2025. godine globalna digitalna ekonomija vrijediti preko 100 trilijuna američkih dolara. U Hrvatskoj je IT sektor u posljednje četiri godine ostvario rast od 6%, a u sljedećoj godini očekuje se rast od dodatnih 6%, čime će njegova vrijednost dosegnuti 2.55 milijarde dolara. Uz podatak kako digitalizacija proizvoda i usluga može dodati 110 milijardi eura gospodarstvu EU, Rogge zaključuje kako je krajnje vrijeme za prihvaćanje digitalne transformacije.

Prisutnima se kratko obratio državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić, koji je naglasio strateško opredjeljenje države prema digitalnoj transformaciji, koja se sastoji od tri stupa – digitalizacija industrije, digitalno uključenih građana i digitalne države.

Komentiraj