Sanja Jagatić, Bojan Zibar

FOTO: BARBIERI’S Vrhunski talijanski specijaliteti s potpisom popularnog chefa Marca Sassa

Jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih kuhinja diljem svijeta nesumnjivo je talijanska.

Hrana u Italiji nije samo hrana, već svojevrstan lifestyle. Poznata je po svojoj nevjerojatnoj raznolikosti, pravom malom bogatstvu okusa i mirisa te kvalitetnim i svježim namirnicama. Karakteriziraju ju autohtone namirnice poput pršuta, parmezana, mascarpone, balzamičnog octa, maslinovog ulja, Chianti, Barolo i Prosecco vina, a jela poput zamamnih tjestenina, rižota i pizza odavno su pri samom vrhu ljestvice omiljenih svjetskih jela.A kako bi svi zainteresirani i ljubitelji Italije mogli istinski uživati u izvornoj talijanskoj gastronomiji, pobrinuo se fine dining bistro Barbieri’s.

Naime, tijekom idućeg tjedna, u razdoblju od 20. do 26.11., ondje će svoje gostovanje imati slavni talijanski chef Marco Sasso. On posljednjih desetak godina živi i radi u Velom Lošinju, gdje je otvorio odlični restoran Bora Bar. U Hrvatsku se zaljubio na prvi pogled, dok je prethodno 20 godina živio u Americi, gdje je izgradio vrhunsku karijeru, otvorio i vodio vlastiti restoran La Tartuferia i pritom zaradio nadimak ”Truffle freak”. Marco Sasso je veliki poznavatelj i zaljubljenik u gljive, posebice tartufe, a njegovo jelo s potpisom ”Ricotta gnochi s tartufima” svojedobno je proglašeno najboljom tjesteninom New Jersey-a.

Za vrijeme svog gostovanja u Barbieri’s, predstavit će meni od tri slijeda prepun sjajnih, aromatičnih i ambicioznih okusa.

Za predjelo je pripremio dvije inačice carpaccia od jadranske tune; prvi s dodatkom korijena celera i svježeg crnog istarskog tartufa, a drugi sa sušenim rajčicama i svježim origanom.

Za glavno jelo osmislio je nekoliko vrhunskih jela s domaćom tjesteninom; tagliatelle s vrganjima, spaghetti butarga s tikvicama julienne, bucatini alla matriciana s toskanskim guancialeom, tagliolini s jadranskom hobotnicom te mix ravioli i gnocchi od skute sa svježim crnim istarskim tartufom, dok će za desert pripremiti vlastitu verziju zasigurno najpopularnije talijanske slastice – tiramisua.

Probajte kulinarske kreacije jednog od najpoznatijih talijanskih chefova, pritom boraveći u elegantnom, profinjenom i ugodnom interijeru bistroa. Moderno uređen prostor, ležerna atmosfera te korištenje isključivo vrhunskih, svježih i organskih namirnica razlog su zašto se Barbieri’s (Tkalčićeva 90), u vrlo kratkom roku od svog otvorenja, etablirao kao jedna od najpopularnijih zagrebačkih gastro destinacija.

Komentiraj