Tvrtka Sony predstavlja do sada tehnološki najnapredniji digitalni fotoaparat, model α9 (ILCE-9), s brojnim funkcijama koje se ne mogu neusporediti s modernim digitalnim SLR fotoaparatima.

Osim visoke brzine, tu su opcije uzastopnog snimanja bez zatamnjenja pri brzini od 20 kadrova u sekundi, 60 AF/AE praćenje i kalkulacije u sekundi, maksimalna brzina okidača od 1/32 000 sekunde te još mnogo drugih karkteristika.

Predstavljen je i novi E-mount FE 100-400mm F4.5–5.6 GM OSS super telefoto zum objektiv punog formata (model SEL100400GM).

Ovaj uređaj odlikuje visoka rezolucija po kojoj je prepoznatljiva Sony premium G master serija te vrlo brz i precizan autofokus, mala težina i prenosivost, uz niz profesionalnih funkcija i opcija za prilagođavanje. Riječ je o izuzetno moćnom alatu koji će koristiti kako entuzijastima, tako i profesionalcima, naročito onima koji se bave fotografiranjem sportskih događaja ili prirode.

Što sve donosi model α9 (ILCE-9)?

Zavidne performanse modela α9 pruža slojeviti Exmor RS CMOS 35mm senzor punog formata i rezolucije 24.2 megapiksela, prvi je te vrste na svijetui i omogućava do 20 puta bržu obradu podataka nego prethodni Sony modeli punog formata bez ogledala. Ovaj jedinstveni senzor je kombiniran sa sasvim novim, unaprijeđenim BIONZ X procesorom i prednjim LSI čipom koji poboljšavaju funkcionalnost uređaja u cijelosti. Sistem za fokusiranje posjeduje 693 AF točke s detekcijom faze pa se prekrivanjem približno 93 posto kadra, osigurava pouzdano praćenje i najbržih subjekata.

Model α9 odlikuje i elektronski okidač za tiho fotografiranje bez vibracija i distorzija, mehaničkog ogledala ili šuma okidača, čineći ga prikladnim u situacijama kad je neophodna tišina tijekom snimanja. Dodatne prednosti novog fotoaparata su i nova Z baterija koja se može pohvaliti 2.2 puta većim kapacitetom u odnosu na W baterije, kao i utori za Dual SD kartice, uključujući jedan koji podržava i UHS-II kartice. Na raspolaganju je i podrška za Ethernet (umreženi LAN terminal), kao i niz novih kontrola i opcija za podešavanje neophodnih profesionalcima.

Novi standard za brzinu i preciznost fokusa

Spoj unaprijeđenog slojevitog Exmor RS senzora, novog BIONZ X procesora i prednjeg LSI čipa ključan je za rekordnu brzinu novog modela. Sve to omogućava bržu AF/AE kalkulaciju, veći buffer pri uzastopnom snimanju, koji daje mogućnost snimanja pri fantastičnoj brzini od 20 kadrova u sekundi s kontinuiranim AF/AE praćenjem do 241 fotografija u RAW ili 362 u JPEG formatu.

Inovativni sistem za autofokus prati kompleksno i kaotično kretanje sa više preciznosti nego ikad prije, s mogućnošću kalkulacije AF/AE brzinom do 60 puta u sekund , bez obzira na pritisak okidača i kadriranje. Dalje, kada se pri fotografiranju pritisne okidač, elektronsko tražilo funkcionira apsolutno bez zatamnjenja, dajući korisniku pregled subjekta uživo u svakom trenutku. Ova funkcija spaja sve prednosti elektronskog tražila koje se ne mogu usporediti ni s vrhunskim optičkim tražilima te je dostupna u svim režimima fotografiranja.

Sa 693 AF točke s detekcijom faze koje pokrivaju približno 93 posto kadra, fotoaparat osigurava nevjerojatnu preciznost i nepogrešivi fokus u situacijama kada je izoštravanje teže izvesti. Brzi hibridni autofokusni sistem – koji spaja odličnu brzinu i praćenje autofokusa s detekcijom faze i autofokusa s detekcijom kontrasta – postiže približno 25 posto brže performanse u usporedbi s modelom α7R II, tako da su svi subjekti izoštreni.

Profesionalne funkcije u kompaktnom tijelu

Novi Sony fotoaparat punog formata je opremljen brojnim unaprijeđenim funkcijama koje su naročito od koristi profesionalnim fotografima. Potpuno novo Quad-VGA OLED Tru-Finder tražilo odlikuje približno 3 686 tisuća točaka za izuzetno preciznu i živopisnu reprodukciju detalja, kao i najviša rezolucija koju je kompanija Sony ikada uvrstila u tražila svojih modela. Optički dizajn ove komponente uključuje dvostrani asferični element, doprinoseći uvećanju od 0.78 puta i zapanjujućoj oštrini od kuta do kuta. Za značajno umanjenje refleksije, tu je ZEISS T premaz, kao i premaz od fluora na vanjskoj strani objektiva koji odbija prljavštinu. Sve ove karakteristike doprinose nivou osvijetljenosti koji je dva puta viši nego kod XGA OLED Tru-Finder tražila modela α7R II. Brzina kadra tražila može se podesiti na 60 ili 120 kadrova u sekundi kako bi najbolje odgovarala akciji.

Na raspolaganju je i inovativna stabilizacija slike na pet osi koja pruža unapređenje brzine okidača od 5.0 koraka, kako bi se iskoristio pun potencijal senzora, čak i pri izazovnim uvjetima osvjetljenja. Uz pritisak okidača do pola, efekt stabilizacije slike može se pratiti preko tražila ili LCD ekrana, dajući precizan pregled i provjeru kadriranja i fokusa.

Model α9 nudi i podršku za Ethernet (umreženi LAN terminal) za jednostavan prijenos fotografija na poseban FTP server pri velikim brzinama, čineći ovaj fotoaparat odličnim izborom za studijsko fotografiranje, novinarske ekipe, sportske događaje i drugo. Također, tu je i terminal za sinkronizaciju koji omogućava direktno povezivanje eksternih memorijskih jedinica i kablova.

Nove opcije za dodatnu brzinu

Korisnicima su na raspolaganju nove i unaprijeđene fokusne funkcije za brže i jednostavnije izoštravanje. Na zadnjoj strani kamere se nalazi komandna palica koja omogućava korisnicima jednostavno mijenjanje fokusa u okviru kadra pritiskom prema gore, dolje, lijevo ili desno u režimima fokusnog područja Zone, Flexible Spot ili Expanded Flexible Spot. Novi model također nudi fokusiranje dodirom na zadnjem LCD ekranu za jednostavan izbor i pomicanje fokusa prema željenoj točki ili subjektu.

Novitet za Sony E-mount fotoaparate je dodatak posebnih kotačića za izbor režima snimanja i režim fokusa, kao i novi AF ON gumb koji može direktno aktivirati autofokus pri fotografiranju ili snimanju. Među dodatnim opcijama su mogućnost dodjeljivanja određenih podešavanja (ekspozicija, brzina okidača, režim za fotografiranje itd.) tipkama za direktan pristup, AF Area Registration za memoriranje često korištenih fokusnih područja i aktiviranje istih pomoću dodijeljenih tipaka, kao i opciju memoriranja i automatskog aktiviranja posljednje fokusne točke korištene u vertikalnoj ili horizontalnoj orijentaciji, koja se odmah pojavljuje čim se određena orijentacija ponovo iskoristi. Dodatno prilagođavanje pruža opcija My Menu koja omogućava registriranje do 30 podešavanja u meniju koja se mogu aktivirati čim zatrebaju.

Dvostruka memorija i trajanje baterije

Ovaj inovativni uređaj se može pohvaliti i novom Sony baterijom (model NP-FZ100) s 2.2 puta većim kapacitetom u odnosu na prethodne generacije fotoaparata punog formata, za još duže snimanje.

Zahvaljujući komentarima korisnika, novi fotoaparat nudi dva odvojena utora za kartice, uključujući jedan s UHS-II podrškom. Isti podaci mogu istovremeno biti snimljeni na obje kartice, a korisnik može razdvojiti RAW i JPEG fotografije ili fotografije i video materijal. Filmovi također mogu biti istovremeno snimani na obje kartice za efikasniju kontrolu podataka te kao backup opciju.

Visoka osjetljivost i širok dinamički opseg

Jedinstveni dizajn senzora modela α9 predstavlja vrhunac Sony tehnologije. Slojeviti CMOS senzor punog formata i rezolucije od 24.2MP posjeduje pozadinsko osvjetljenje, kako bi uhvatio najveću količinu svjetla za izuzetne, živopisne fotografije. Jednako tako, senzor omogućava širok opseg ISO vrijednosti, od 100 do 51 200, proširivo do 50-204800x za visoku kvalitetu slike uz minimalni šum pri svim podešavanjima.

Unaprijeđeni procesor BIONZ X također igra važnu ulogu u kvaliteti slike, jer doprinosi umanjenju šuma pri većoj osjetljivosti, pri čemu smanjuje i potrebu za ograničavanjem ISO osjetljivosti u situacijama koje zahtijevaju najvišu razinu kvalitete fotografije.

Novi model α9 podržava i nekomprimirani 14-bitni RAW format, dajući korisnicima priliku da u potpunosti iskoriste širok dinamički opseg senzora.

Snimanje 4K video materijala

Novi fotoaparat je istovremeno i odlična kamera koja nudi mogućnost snimanja 4K (3840x2160p) video materijala duž cijelog opsega senzora. Pri snimanju u ovom formatu, uređaj koristi punu rezoluciju bez spajanja piksela kako bi prikupio informacije u 6K formatu, radeći over-sampling te proizvodeći 4K snimke visoke kvalitete, izuzetnih detalja i dubine. Snimanje je moguće i u popularnom formatu Super 35mm.

Također, ovaj model može snimati i u Full HD formatu pri brzini od 120fps do 100Mbps pa je moguć i pregled te eventualno montiranje materijala u 4x ili 5x usporeniji snimak u Full HD rezoluciji s AF praćenjem.

Novi dodaci

Tvrtka Sony je predstavila i niz novih dodataka za model α9, među kojima su:

  • Punjiva baterija NP-FZ100 s 2.2 puta većim kapacitetom u odnosu na bateriju NP-FW50 iz serije W. Zahvaljujući podršci za InfoLITHIUM tehnologiju, moguće je vidjeti preostalu snagu baterije i u obliku postotaka i u obliku ikonice s pet faza na LCD ekranu fotoaparata
  • Vertikalni rukohvat VG-C3EM pruža istu operativnost, rukovanje i dizajn kao model α9, udvostručuje trajanje baterije i omogućava punjenje pomoću USB kabla preko tijela fotoaparata
  • Vanjski punjač NPA-MQZ1K za 4 baterije iz Z serije, ali i za brzo punjenje. Uređaj dolazi s dva pakiranja NP-FZ100 punjivih baterija
  • Buster GP-X1EM istog izgleda, oblika i dizajna rukovanja kao model α9, koji omogućava stabilnije rukovanje uređajem
  • Poklopac okulara FDA-EP18 s mehanizmom zaključavanja
  • BC-QZ1 punjač za baterije za brzo punjenje: jednu bateriju iz nove Z serije napuni za oko dva i pol sata
  • Zaštita za ekran PCK-LG1: čvrsto zaštitno staklo otporno na pucanje s premazom protiv mrlja koje služi kao prevencija od otisaka prstiju. Kompatibilno s touch LCD ekranom koji se može naginjati
Beskompromisan  dizajn i performanse G Master super telefoto zum objektiva

Novi super telefoto zum objektiv punog formata donosi izuzetnu oštrinu od kuta do kuta širom opsega uvećanja i fokusa, kao i prelijepi bokeh efekt, čime se ističu najfiniji detalji svakog subjekta i scene.

Kompleksni dizajn odlikuju 22 elementa konfigurirana u 16 različitih grupa, uključujući jedan Super ED (super-niska disperzija) i dva ED staklena elementa, koji zajednički reduciraju kromatsku aberaciju i osiguravaju vrhunsku rezoluciju. Onima koji redovno fotografiraju prirodu, utakmice ili slične manifestacije, naročito će značiti originalni Sony Nano AR premaz koji umanjuje neželjene refleksije.

Ovaj model je otporan na prašinu i vlagu, dok premaz od fluora na prednjoj leći olakšava uklanjanje prašine ili masnoće. Na raspolaganju je i stalak za montiranje koji se može skinuti.

Precizan i brz autofokus

Spoj dvostrukog linearnog motora i Direct Drive SSM akutatora pruža istovremeno precizno i tiho fokusiranje pa ovaj uređaj bez muke prati brzu akciju. Sistem s dvostrukim motorom omogućava veće ubrzanje motora autofokusa kako bi se zabilježile iznenadne kretnje subjekta, dok izuzetno precizna kontrola pozicioniranja i novi, optimizirani AF algoritam osiguravaju brzo detektiranje i izoštravanje subjekta.

Mala težina, veliko prilagođavanje

Kako bi ispunili očekivanja korisnika koji zahtijevaju kompaktnije super telefoto objektive, novi model teži samo 1 395 grama pa je među najlakšim u svojoj klasi i idealan za niz Sony kompaktnih fotoaparata.

Iz perspektive funkcionalnosti, ovaj objektiv nudi prsten za prilagođavanje uvećanja s obrtnom momentom – što je po prvi put prisutno kod Sony α objektiva – pa korisnici mogu prilagoditi intenzitet obrtnog momenta prstena kako bi zumirali brže ili sporije, ovisno o stilu fotografiranja. Na raspolaganju je i gumb za zadržavanje fokusa kojem mogu biti dodijeljene i druge funkcije, poput režima za izbor fokusa, izbor područja za fokusiranje ili popularna Eye AF opcija za zaključavanje fokusa.

Profesionalne funkcije i pouzdanost

Novi objektiv posjeduje ugrađenu optičku stabilizaciju slike, zahvaljujući kojoj fotografije ne gube na oštrini i pri fotografiranju iz ruke. Također, minimalna fokusna distanca iznosi samo 0.98 metara pa je ovaj uređaj vrlo praktičan na terenu, dok kružna blenda s devet krilaca proizvodi prelijepi, meki bokeh efekt. Objektiv je kompatibilan s telekonverterima od 1.4x (model SEL14TC) i 2.0x (model SEL20TC) koji daju fotografima i snimateljima mogućnost snimanja fotoaparatima punog formata pri fokusnoj daljini do 800mm i APS-C fotoaparatima pri 1200mm (ekvivalent 35mm punog formata).

Cijena i dostupnost

Fotoaparat α9 s izmjenjivim objektivima isporučuje se u Europu od lipnja, dok je super telefoto objektiv E-mount FE 100-400mm F4.5–5.6 GM OSS također dostupan.

Zamjensko sjenilo za novi objektiv (model ALC-SH151) je također u ponudi.

Komentiraj