skoda.hr

FOTO: VIDEO: ŠKODA POPULAR SPORT MONTE CARLO Međunarodna sajamska premijera prije 80 godina

Jedan od najznačajnijih modela u povijesti tvrtke Škoda slavi osamdeseti jubilej, 1. listopada 1936. godine posjetiteljima poznatog 20. Automobilskog salona u Parizu predstavljen je ŠKODA POPULAR Sport Monte Carlo.

U sljedeće tri godine nastala je limitirana edicija sportskih vozila u izvedbama roadster, cabrio i coupé – ona se danas ubrajaju u najatraktivnije oldtimere marke iz tvornice u češkom gradu Mladá Boleslav.

“Izvanredna vozila tipa POPULAR Monte Carlo nadovezala su se prije 80 godina na uspješne aktivnosti Škode u motorsportu, koje su započele još 1901. godine. Limitirana serija vozila je proizašla izravno od specijalnog vozila napravljenog za reli Monte Carlo 1936, a njihovi su kupci profitirali od iskustva koje su ranije stekli stručnjaci iz odjela za utrke Škode”, rekla je Andrea Frydlová, voditeljica ŠKODA muzeja u Mladá Boleslavi.

U siječnju 1936. godine automobilska tvrtka ŠKODA je postigla neuobičajen uspjeh u motorsportu. Njezin natjecateljski tim, kojeg su činili Zdeněk Pohl/Jaroslav Hausman, kao autsajderi zauzeli su na reliju Monte Carlo sa svojim modificiranim roadsterom ŠKODA POPULAR drugo mjesto u klasi do 1500 cm3 .

Taj rezultat je bio povod izrade limitirane serije sportskih modela s markantnim dizajnom –ŠKODA POPULAR Sport Monte Carlo. Prije osamdeset godina ovaj model je predstavljen na Međunarodnom automobilskom salonu u Parizu.

ŠKODA POPULAR Sport Monte Carlo na Međunarodnom automobilskom salonu u Parizu
ŠKODA POPULAR Sport Monte Carlo na Međunarodnom automobilskom salonu u Parizu

Vozila su za kupce ispod poklopca motora isto imala snažne motore modela RAPID s četiri cilindra obujma 1.4 litre i snage 23 kW (31 KS). Mjenjač s tri stupnja prijenosa bio je smješten na stražnjoj osovini u bloku s diferencijalom (transosovinski sistem). Najveća brzina iznosila je 110 km/h, a inovativni vozni postroj s pojedinačnim ovjesom kotača i učinkovite hidraulične kočnice zaokruživale su sportsku prirodu modela.

Do 1939. godine proizvedeno je sedamdeset sportskih automobila iz ove serije, od kojih su 24 bila roadsteri u laganoj izvedbi s jednostavnijom opremom. Osim toga je napravljeno 17 udobnijih roadstera s bočnim prozorima koji su umjesto statičnih imali prozore koji su se podizali pomoću ručice. Seriju su kompletirala 23 coupéa, dva kabrioleta, dvije šasije za individualnu konstrukciju karoserije te dva vozna postroja i motori.

U listopadu 1937. godine u prodaju je krenuo ‘facelift-model’, a njegove tehničke karakteristike bile su modificirani ovjes i postavke te produžen međuosovinski razmak. Kompaktna karoserija je nosila četiri elementa tadašnjeg dizajna s aerodinamičnim linijama, reflektori su djelomice bili integrirani u blatobran.

Unutrašnjost i upravljačka ploča ŠKODE POPULAR Sport Monte Carlo
Unutrašnjost i upravljačka ploča ŠKODE POPULAR Sport Monte Carlo

Danas je od tipa ŠKODA POPULAR Sport Monte Carlo očuvano dvanaestak automobila i ubrajaju se u najpopularnije oldtimere marke. Već 1968. godine je tada tek osnovani ŠKODA muzej nabavio jedan crni coupé iz 1937. godine i krajem prošlog stoljeća ga podvrgnuo brižljivoj restauraciji. Od tada se dvosjed koristi za prezentacije povijesti marke iz Mladá Boleslave i sudjeluje na mnogim oldtimer eventima.

Još jedan primjerak iz limitirane serije POPULAR Sport Monte Carlo trenutno se brižljivo restaurira u radionicama ŠKODA muzeja.

Komentiraj