FOTO: VIDEO: Hrvatski film ‘Ustav Republike Hrvatske’ dolazi u kina u listopadu

Promo

Hrvatski film godine ‘Ustav Republike Hrvatske’ počinje se prikazivati u kinima od 13. listopada.

Podsjetimo kako je ovaj film nedavno na uglednom Montreal World Film Festivalu osvojio Grand Prix Amerike, nagradu za najbolji film jednoglasnom odlukom žirija te je osvojio novčanu nagradu od 100 000 američkih dolara.

U natjecateljskom programu Montreal World Film Festivala kojem je ovo jubilarno 40. izdanje bilo je izdvojeno 22 filma iz cijelog svijeta te se među njima najviše istaknuo film Rajka Grlića.

Montreal World Film festival je jedini natjecateljski festival A kategorije u Sjevernoj Americi koji je prepoznat od Međunarodne organizacije filmskih producenata (FIAPF).

Više o festivalu saznajte na službenoj stranici www.ffm-montreal.org.

Rajko Grlić
Rajko Grlić s filmskom nagradom Grand Prix Amerike
Rajko Grlić i koproducent filma Mike Downey
Rajko Grlić i koproducent filma Mike Downey

Ova nagrada na prestižnom filmskom festivalu izvrsna je pozivnica hrvatskoj publici koja će film u kinima moći pogledati od 13. listopada.

Film ‘Ustav Republike Hrvatske’ u produkciji Interfilma i distribuciji Blitza, ljubavna je priča o mržnji, inspirirana stvarnom zemljom, priča koja razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli. U glavnoj ulozi pojavljuje se proslavljeni srpski glumac Nebojša Glogovac koji u filmu glumi umirovljenog profesora, deklariranog homoseksualaca i transvestita, glavne uloge još tumače Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić.

Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem. Ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. Producent je Ivan Maloča.

Produkciju filma potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag,
Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su
sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, Češki filmski fond, Agencija
za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa
Kreativna Europa – MEDIA Europske unije.

Rajko Grlić koji je publiku oduševio uspješnicama kao što su ‘Samo jednom se ljubi’, ‘Karaula’, ‘Neka ostane među nama’ ovoga puta donosi vrlo intimnu, ljubavnu priča o četvoro ljudi koji žive u istoj stambenoj zgradi u centru Zagreba. Priča je to o ljudima koji su međusobno vrlo različiti, od društvenog statusa do seksualne orijentacije, od političkog svjetonazora do religija kojima pripadaju ili ne pripadaju. Film kojeg morate pogledati ove jeseni zasigurno će osvojiti srca brojnih gledatelja.

Ovaj se film pita da li se netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i da li takav netko može ići i korak dalje i pokazati da je ispod maske satkan od ljubavi…

„U našoj priči, osim prostora, glavne likove spajaju i njihovi, često suprotstavljeni, ‘demoni prošlosti’. Demoni koji ih tjeraju da žive više u prošlosti, no u sadašnjosti. Svjestan sam da pričati o tome nije ni jednostavno ni lako. Isto tako znam da se u takvoj priči ponekad mora biti direktan, čak i grub. Uz sve to moja nakana je vrlo jednostavna, želim se baviti živim ljudima, ne mrtvim idejama. Zato od ove priče i njenih junaka ne namjeravam raditi ‘tragediju’. Dapače, nakana mi je da o svim tim ‘teškim stvarima’ pričam s malim, jedva primjetnim smiješkom na licu, s toplinom s kojom se može voljeti i najnegativniji junak“, rekao je Rajko Grlić.

Komentiraj