Na sljedećem izdanju međunarodnog relija Budapest–Bamako, koji se održava u siječnju 2018. godine, sudjelovat će i Team Tesla Powered by RWE iz Republike Hrvatske.

Rally tim čine Saša Cvetojević, poduzetnik, investitor i entuzijast električnih automobila te Oleg Maštruko, autor, putopisac, fotograf i urednik.

Budapest-Bamako, ponekad skraćeno znan i kao Bamako rally, najveći je amaterski reli na svijetu, nastao s idejom da se Dakar Rally učini dostupan i običnim ljudima.

U prvim izdanjima reli je išao od Budimpešte do Bamaka u Maliju pa je tako i dobio ime Bamako rally. No, cilj se svake godine mijenja, a ove godine utrka se vozi do Banjula u Gambiji. Planirana ruta relija ove godine prolazi i pored Dakra.

“U Europskoj Uniji infrastruktura za električne aute je prilično solidna, no, jednom kad zagazite na afrički kontinent stvari se drastično mijenjaju. Ruta nas vodi normalnim cestama i zemljama od Budimpešte do Španjolske, zatim slijede Maroko, koji je, prema našim saznanjima, relativno pristojno elektrificiran barem u sjevernom dijelu pa Zapadna Sahara, Mauritanija, Senegal i Gambija, u kojima nema nikakve infrastrukture za električna vozila, a u mnogim mjestima nema ni struje. Ako i nađemo struju šteker neće biti pri ruci nego u podrumu, na tavanu ili u nekom ormaru”, objasnio je problematiku rute Saša Cvetojević, koji Teslu vozi već nekoliko godina, prvo model S, a sada i izgledom atraktivni X s kojim i ide na reli.

“Daleko teži i odgovorniji dio posla ovdje je na Saši, koji ne samo što je naš glavni vozač, nego i stručnjak za napajanje ove 2.5 tona teške električne mrcine strujom. Kilovati, amperi, omi i siverti – sve sam to zaboravio od studija i nemam pojma što nam zapravo treba za punjenje. Moja glavna zanimacija bit će fotografiranje i pisanje o našim doživljajima. Nosit ćemo generator za napajanje strujom u nevolji, a računamo i na duh solidarnosti koji je na ovom reliju vrlo jak. Osim nas, idu još dva tima iz Hrvatske pa ćemo se vući i izvlačiti iz pijeska po potrebi”, rekao je Oleg Maštruko.

Team Tesla Powered by RWE pokrenuo je i crowdfunding kampanju za pokrivanje jednog, manjeg dijela troškova sudjelovanja na reliju. Stranicu s kampanjom možete pronaći na linku: https://igg.me/at/teamtesla

Osim za prikupljanje podrške za projekt, Indiegogo stranica je i trenutno najbolji izvor informacija o timu, no sve daljnje obavijesti nalazit će se u Facebook grupi: https://www.facebook.com/groups/teslarwe/

Glavni sponzor kampanje Team Tesla je energetska tvrtka RWE. RWE Hrvatska u energetskom lancu vrijednosti sudjeluje kroz prodaju električne energije (RWE Energija d.o.o.), prodaju plina (RWE Plin d.o.o., Koprivnica Opskrba d.o.o.), distribuciju plina (Koprivnica Plin d.o.o.), zbrinjavanje otpadnih voda (ZOV d.o.o.), kao i kroz razvoj projekata obnovljivih izvora energije u suradnji s HEP-om (Novenerg d.o.o.).

Komentiraj