FOTO: VIDEO: Matija Dedić i Mladen Burnać snimili pjesmu ‘Rana jesen miriše’

Marko Dimić

Naš ponajbolji jazz pijanista Matija Dedić i kantautor Mladen Burnać, ovih su dana napravili veoma zanimljivu glazbenu suradnju, zajedno snimiviši pjesmu ‘Rana Jesen Miriše’.

Autor glazbe i teksta je Mladen Burnać, dok je Matija Dedić napravio aranžman za svoju klavirsku dionicu.

U pitanju je lagana i sjetna pjesma, u kojoj se Mladenov glas savršeno nadopunjuje uz probrane tonove iz Matijinog klavira.

Video spot je sniman u studiju Tihomira Preradovića. Autor video uratka je Marko Dimić.

“Bez obzira što mi je kao autoru, gitara primarni instrument, već sam dugo imao želju snimiti neku pjesmu samo uz pratnju klavira. Kako surađujem isključivo sa glazbenicima, koji su vrlo dragi kao ljudi, tako mi je logičan izbor bio baš Matija. Znamo se i dobri smo si već godinama.

Naravno, veoma cijenim njegov izuzetan svirački i stvarateljski talent, kao i njegovu jazz karijeru. Često sam ga slušao i uvijek mi se dopadalo to, da bez obzira što je sjajan tehničar i virtuoz, uvijek svira vrlo profinjeno i sa mjerom, uvijek u funkciji pjesme koja se izvodi. To mi je uvijek bilo divno slušati i inspiriralo me na ovu suradnju. Dakle, kada sam se odlučio za taj korak, samo sam nazvao Matiju. On je odmah toplo dočekao ideju, bez da je uopće čuo pjesmu (što mi je veliki kompliment kao autoru). Ostalo je išlo brzo. Poslao sam mu demo na mail, a on je već drugi dan bio spreman za snimanje. Snimali smo u studiju kod našeg dragog suradnika Tihomira Preradovića. Samo snimanje je trajalo jedva pola sata, pjesmu smo izveli na nekoliko različitih načina i odabrali nama najbolju verziju. I to je bilo to. Finito.

Budući sam ovu pjesmu i snimio iz nekog svojeg razloga i želje, nisam u stvari niti imao namjeru za nju snimati klasični video spot. Osim toga, moje mišljenje je, da je pjesma emotivno malo i premračna za većinu publike. Međutim, ipak sam za budućnost želio nekako dokumentirati ovu suradnju, ali da Matiju ne opterećujem sa video snimanjima. Tako da sam na snimanje pozvao Marka Dimića (koji je režirao spot za moj duet sa Arsenom), da nam snimi par kadrova dok radimo i od njih napravi neku varijantu  ‘popratnog dokumentarca o suradnji’. Marko je to sjajno uradio i pogodio atmosferu, tako da uz pjesmu ipak imamo i (radni) spot, koji nam je više nego odličan.

Ovim putem zahvaljujem Matiji, što je svojom umjetnošću i talentom oplemenio ovu pjesmu. Jako me raduje naša suradnja i skromno mislim da smo snimili lijepu pjesmu, koja ima ‘ono nešto”, rekao je Mladen Burnać.

Komentiraj