Dhar media

FOTO: Vezivanjem kravate spomeniku bana Jelačića otvoren festival ‘Dani kravate’

Vezivanjem kravate spomeniku bana Jelačića na glavnom zagrebačkom trgu u Zagrebu otvoren je festival ‘Dani kravate’.

Tijekom drugog festivalskog dana, u nedjelju 14. listopada, održana je Velika smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom, koju je predvodila Počasna satnija Kravat pukovnije uz druge povijesne postrojbe – Počasno-zaštitnu bojnu HV-a, Zrinsku gardu iz Čakovca i Turopoljski banderij iz Velike Gorice.

Nakon prve crvene kravate koju je zapovjednik Kravat pukovnije, Željko Matejčić, u prisustvu uzvanika vezao oko vrata spomeniku bana Jelačića, okupljenima su se obratili Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića, nakon čega su vojnici Kravat pukovnije kravate postavili na pedesetak zagrebačkih spomenika.

U sklopu svečane ceremonije na Trgu sv. Marka, prijavak je izaslaniku predsjednika Sabora RH, Anđelku Stičaku, predao Željko Matječić, a događaju se odazvala i Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba. Kravat pukovnija, koja  svojim programom Smjene straže u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba aktualizira povijesne početke kravate, ponovno je u okviru ove svečanosti privukla veliku pažnju građana i turista, a vojnicima i konjanicima Kravat pukovnije predstoji još jedna izvedba svečane Smjene straže, no ovoga puta u tradicionalnoj, samostalnoj izvedbi Kravat pukovnije. Svečana Smjena straže održat će se točno u podne na sam ‘Svjetski dan kravate’, 18. listopada.

Središnji dio drugog po redu festivala ‘Dani kravate’ koji traje sve do 21. listopada, ove je godine svakako izložba kravata zemalja predsjedateljica Europske unije ‘Kravata – simbol predsjedanja EU’ koja će u prisustvu visokih uzvanika i predstavnika diplomatskog zbora biti otvorena u Saboru Republike Hrvatske, u srijedu 17. listopada.

Komentiraj