FOTO USVOJEN PRIJEDLOG: Nova zagrebačka zračna luka nosit će ime dr. Franje Tuđmana

FaH

Jutros je usvojen prijedlog da se nova zagrebačka zračna luka nazove po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Očekuje se kako će terminal biti završen početkom sljedeće godine, a ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, rekao je da bi u funkciji trebao biti otprilike za godinu dana, u ožujku 2017.

Ministar Butković je danas izjavio prije sjednice Vlade kako je kinesko izaslanstvo na jučerašnjem sastanku pokazalo interes za Luku Rijeka te ocijenio da su Hrvatskoj zanimljivi svi koji jamče promet.

Gradilište je jučer obišao zajedno s predstavnicima izvođača radova, piše Index.

“Ovo što smo vidjeli zaista je impresivno, zadovoljan sam. Ovo je definitivno jedan od najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj”, rekao je prilikom obilaska ministar Butković. “Veseli me što će zračna luka u Zagrebu biti nova, reprezentativna i što se nećemo više sramiti kada nam ljudi dolaze iz svijeta. Ovo su vrata Hrvatske u svijet i u tom smislu će se promijeniti slika glavnog grada i Hrvatske”, dodao je.

MZLZ je u 30-godišnju koncesiju dan konzorciju ZAIC kojeg čine Aéroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, TAV Airports, Viadukt, Marguerite Fund i IFC, član grupacije Svjetske banke.

Rekao je kako je kinesko izaslanstvo posjetilo Luku Rijeka te istaknulo interes za nju. “Naš je problem što imamo i radili smo lučku infrastrukturu, a nemamo tereta i prometa. U tom smislu, interesantni su nam svi koji garantiraju promet i koji žele ga dovući”, kazao je ministar je Butković, prenosi portal Jutarnji.

Ministar se u srijedu susreo sa šefom kineske Nacionalne komisije za razvoj i reforme (NDRC) Wangom Jianjunom te veleposlanicom Kine u Hrvatskoj Deng Ying.

Iz Ministarstva navode kako su najveći interes kineskog izaslanstva, pobudili projekti u željezničkoj infrastrukturi, gdje je naglašena izgradnja željezničke pruge na dionici Rijeka – Zagreb – granica s Mađarskom, a zanimali su se i za trenutno stanje projekta Luka Rijeka, odnosno izgradnju novoga kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, javlja Index.

 

Komentiraj