Microsoft Hrvatska

FOTO: Učenici Gimnazije Karlovac dobili učionicu budućnosti

Danas je u Gimnaziji Karlovac otvorena učionica budućnosti čime je Karlovac postao peti hrvatski grad u kojem su Microsoft Hrvatska, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Storm Computers, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, osigurali i implementirali tehnologiju koja učenicima omogućava učenje vještina koje će im ubuduće biti potrebne na tržištu rada, a učiteljima olakšava nastavu i prenošenje znanja.

Učionica budućnosti u Gimnaziji Karlovac opremljena je s 30 tableta s tipkovnicom (HP Pro Tablet 10 EE Z3735F 10 2GB/32 PC), jednom pametnom pločom (eBoard i Digital signage player ViewSonic 69.5), bežičnom mrežnom opremom te kolicima za pohranu i punjenje tableta.

“Zahvaljujem Microsoftu i CARNetu što su prepoznali našu školu kao mjesto otvoreno za nove tehnologije u poučavanju i nova znanja. Pored ove suradnje, Microsoft je s CARNetom, našim učenicima i nastavnicima osigurao besplatan i siguran pristup bežičnom internetu, osiguravajući cjelokupnu infrastrukturu. Svi učenici i nastavnici sa svojim elektroničkim identitetom, kojeg posjeduju pri CARNetu, u školi imaju pristup bežičnom internetu te imaju mogućnost preko svojih tableta i pametnih telefona odrađivati i pratiti nastavu. Naravno, posebna vrijednost cijelog ovog projekta su alati i softverska riješenja, kojima se organiziraju i provode nastavni sati. Uvjeren sam kako će nas ova suradnja potaknuti na nove projekte, ali i potvrditi da je Gimnazija Karlovac jedna od najkvalitetnijih gimnazijskih ustanova u Republici Hrvatskoj”, rekao je Damir Mandić, v.d. ravnatelja Gimnazije Karlovac.

Prilikom današnjeg otvaranja učionice budućnosti, profesorica njemačkog jezika Snježana Fištrović održala je pokazni sat za učenike 3. razreda. Učenici su pomoću tableta, interaktivne ploče, programa Microsoft Office 365, društvene mreže Yammer, prezentacijskog alata Sway i online zida Padlet, sudjelovali u radionici na temu školskih uniformi u vlastitom kontekstu. Na nastavnom satu učenici su proširili svoj vokabular njemačkog jezika, a vježba ih je potaknula na razmišljanje, razvijanje vještine argumentiranja i zauzimanja stava kroz pisanu i usmenu komunikaciju.

“Izuzetno mi je drago što broj učionica budućnosti svake godine raste i što će od danas nastavnici i učenici Gimnazije Karlovac, uz pomoć najmodernije računalne opreme, imati priliku učiniti nastavni sadržaj zanimljivijim, a nastavu interaktivnijom te iskoristiti prednosti koje pruža informacijsko-komunikacijska tehnologija. U budućnosti će većina poslova zahtijevati određenu razinu digitalnih vještina, a kako bismo pripremili našu djecu da budu konkurentni na tržištu rada nužno je ulagati u obrazovanje i ovaj projekt jedan je korak prema tome. CARNet brojnim projektima kontinuirano radi na poboljšanju kvalitete obrazovanja implementacijom digitalne tehnologije u škole, a otvaranjem pete po redu učionice budućnosti nastavljamo dobru suradnju s Microsoftom”, rekao je Zvonimir Stanić, v.d. ravnatelja CARNeta.

Microsoft Hrvatska sudjeluje u projektu učionica budućnosti i drugim projektima koji omogućavaju korištenje tehnologije u obrazovnom sustavu kako bi poticao širenje i prihvaćanje informatičke pismenosti i vještina rješavanja problema koje su mladima potrebne za poslovni uspjeh u budućnosti. Microsoft omogućuje učenicima i nastavnicima korištenje programa Office 365, koji je besplatno dostupan cijelom obrazovnom sektoru u Republici Hrvatskoj na web stranici – Office 365 za škole. Korištenjem najmodernijih softverskih alata olakšava se organiziranje i upravljanje procesima učenja te dijeljenje priča putem suvremenih interaktivnih izvješća i prezentacija koje su dizajnirane za digitalni svijet, koji su dostupni bilo kada, bilo gdje, na bilo kojem uređaju.

“Ovim projektom želimo unaprijediti obrazovne procese i olakšati komunikaciju između učitelja i učenika. U današnje digitalno doba izrazito je važno stimulirati razvoj esencijalnih vještina kao što su komunikacija, kolaboracija, kritičko razmišljanje, rješavanje problema i to poticanjem učenja te kreativnosti kroz rad i istraživanje. Tehnologija nikada ne može zamijeniti vrhunskog edukatora, no važno je mladima pružiti mogućnost korištenja suvremenih uređaja i alata. Primjerice, Office 365 je besplatno dostupan cijelom obrazovnom sustavu u Hrvatskoj, a mogućnosti korištenja alata za unaprjeđenje učenja su neograničene, kao što smo mogli vidjeti na današnjem pokaznom satu. Zahvaljujem partnerima koji su omogućili realizaciju ovog projekta kako bi se mlade što bolje pripremilo za izazove na budućem tržištu rada”, rekao je Ivan Vidaković, direktor Sektora digitalne transformacije u klasteru Multicountry u Microsoftu u CEE regiji.

Kao već iskusni implementator rješenja za učionice budućnosti, Storm Computers je prepoznao važnost digitalizacije nastavnog procesa i ovim je rješenjem učenicima Gimnazije i njihovim nastavnicima omogućio korištenje suvremenih alata u nastavi shodno najnovijim svjetskim tehnološkim trendovima u obrazovanju. Tvrtka je prepoznata kao partner u dizajnu i implementaciji riješenja, a podršku pruža i kroz edukaciju nastavnika o korištenju novih tehnologija u obrazovanju. Zajednička vizija svih uključenih strana u projektu je da se kroz novo iskustvo nastave ohrabre nastavnici i učenici, ali i njihovi roditelji, kako bi postali što više uključeni u stvaranje nove dimenzije obrazovanja i podizanje digitalne kompetencije učenika.

Karlovac-ucionica buducnosti-9

Karlovac-ucionica buducnosti-12

Karlovac-ucionica buducnosti-10

Karlovac-ucionica buducnosti-11

Karlovac-ucionica buducnosti-7

Komentiraj