FOTO: U organizaciji tjednika Nacional i HND-a svečano obilježeno 20 godina od demonstracija za slobodu medija

Radio 101

Prošlo je dvadeset godina od najvećih građanskih demonstracija za slobodu medija i javne riječi, koje su se održale 21. studenog 1996. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kad je 120 000 građana pružilo podršku Radiju 101.

Veličanstvenim demonstracijama, najvećima u novijoj hrvatskoj povijesti, ‘Stojedinica’ je te noći spašena od gašenja, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti, uspjela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost.

Tu veliku obljetnicu svečanim su događanjem u četvrtak u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti obilježili Hrvatsko novinarsko društvo i tjednik Nacional, ujedno i inicijator cijele manifestacije.

Večer je započela prikazivanjem dokumentarnog filma ‘Dan nezavisnosti Radija 101’ u režiji Vinka Brešana, a nakon toga za brojne uzvanike otvorena je izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića i Damila Kalogjere, četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili te povijesne trenutke 1996. godine.

Izložba će u foajeu Muzeja suvremene umjetnosti biti otvorena do 4. prosinca.

Uz predsjednika HND-a, Sašu Lekovića, koji je prisutnima rekao ‘neće moći ove noći’, istaknuvši da se ono što se dogodilo ‘Stojedinici’ više ne može ponoviti, okupljene je pozdravio i direktor i glavni urednik Nacionala, Berislav Jelinić, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, tadašnja glavna urednica Radija 101, a sadašnja novinarka i kolumnistica Nacionala, Zrinka Vrabec Mojzeš te predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Jasen Mesić koji je i otvorio izložbu.

Na poziv tjednika Nacional, MSU je tijekom večeri posjetio i predsjednik Vlade, Andrej Plenković, koji je sa zanimanjem rezgledao izložbu i zadržao se u razgovoru sa Berislavom Jelinićem i Zrinkom Vrabec Mojzeš, ali i neformalno razgovarao i pozdravio brojne druge posjetitelje.

S njim su u pratnji stigli i predstojnik Ureda premijera Davor Božinović i glasnogovornica Vlade, Sunčana Glavak. Događaju su prisustvovali i izaslanik predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović i njen specijalni savjetnik Mate Granić, inače sudionik zbivanja vezanih uz događaj koje se te večeri obilježio, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te drugi neposredni svjedoci događanja iz studenog 1996., bivši predsjednik Stjepan Mesić te bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak i tada visoki policijski dužnosnik Vladimir Faber.

Isto tako, došli su Anka Mrak Taritaš, Mirando Mrsić, Robert Podolnjak, ali i intendantica HNK u Zagrebu, Dubravka Vrgoč, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki i mnogi drugi koji su se uz film, izložbu a kasnije i koncert Psihomodo popa, Ede Maajke, Zadruge, Maxa Juričića i Dino Dvornik Tribute benda, prisjetili noći koja je počela mijenjati Hrvatsku medijsku scenu.

Komentiraj