Takenoko s ponosom nosi naziv prvog japanskog restorana otvorenog u Gradu Zagrebu.

Tijekom svojih 15 godina postojanja, prometnuo se kao jedan od gastronomski najuzbudljivijih zagrebačkih restorana, ponajprije zahvaljujući iznimnim odabirom najkvalitetnijih svježih namirnica (tu se posebno ističe svijetska kvaliteta tune za sushi i sashimi), uvijek besprijekornom uslugom i vrhunskim specijalitetima.

Za njih je zadužen dugogodišnji chef kuhinje, japanac Motohiko Mochizuki, koji svojim vještim kombiniranjem i istaknutim promišljanjem sastojaka stvara zanimljiv spoj zapada i istoka, tzv. asian fusion.

Za novi proljetni menu, koji ljubiteljima suvremene japanske kuhinje otkriva neke nove egzotične okuse i kombinacije, uz chefa Mochizukija, zaslužni su Mario Starman i Mario Obrovac. Proljetni meni je ambiciozan, sezonski, lagan i prepun neočekivanih kombinacija koje se fantastično nadopunjavaju. Od ribljih jela tako se izdvaja iznimno proljetno jelo – file romba na gelu od limuna i šafrana, zatim Unayku – marinirana jegulja spojena sa svježim krastavcem i kataifi tjesteninom te Hlap Takenoko, koji je ovdje spojen u aromatičnom miomirisnom spoju mladog luka, đumbira, češnjaka, meda, soja sosa te japanske rakije – sake. Kao posebno jelo s autorskim potpisom ističe se black sushi, sjajna kombinacija lososa u tempuri, krastavca, philadelphia sira, japanskog ponzu umaka (rižin ocat i citrus ponzu), tobbika (vrsta kavijara) i sipinog crnila.

Takenoko je također prepoznat i kao restoran s odličnim jelima s mesom u glavnoj ulozi. Izvrsni janjeći kotleti s umakom od datulja i smokvi, Kobe hamburger, odnosno 3 mini hamburgera s najcjenjenijom i najskupocjenijom govedinom na svijetu i dodatkom mini rajčica, cikorije i miso majoneze te Striploin Black Angus, mek i sočan goveđi steak u neočekivanoj kombinaciji BBQ mango umaka i soli s tartufima, samo su neka od mesnih jela koji naprosto oduševljavaju, kako vizualno, tako i okusom i mirisom.

Svježi sezonski deserti savršeno će zaokružiti svaki obrok, a kao iznimno osvježavajući ističu se lava cake – spoj popularnog macha pudinga i sladoleda od vanilije i Mochi, najpoznatija japanska slastica, veoma slična sladoledu, koja se u Hrvatskoj poslužuje ekskluzivno u Takenoku.

Takenoko otvara proljetnu sezonu na najukusniji mogući način…

Komentiraj