FOTO: Svečano otvoren šesti po redu Ja BiH festival

John Pavlis, facebook.com

Sarajevo je opet osvojilo Zagreb!

Zaključili su to mnogi koji su sinoć u Caffe Galeriji Velvet nazočili predstavljanju novog izdanja Ja BiH festivala, čiji su organizatori najavili uzbudljive dane pred nama.

Ismet Efendić, predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH… i umjetnički direktor festivala, Ivica Propadalo, zahvalili su svima na dolasku te obećali brojne zanimljivosti, od filmova i koncerata do izložbe primjenjenog dizajna.

S riječi na djela odmah su prešle kustosica i povjesničarka umjetnosti Paola Orlić i televizijska urednica kulture Vlatka Kolarović, koje su nazočne provele kroz svijet glazbe, hrane i vina na ‘Sarajevskom pikniku prijateljstva’.

Okupljeni, među kojima su se našli Bobo Jelčić, Zdenka Kovačićek, Marijana Mikulić, Enes Kišević, Đelo Hadžiselimović, Mia Biondić, Ines Preindl, Tomislav Bahorić, Daniela Trbović i mnogi drugi, potom su uživali u mini koncertu sopranistice Ane Babić i pijanista Emira Mejmerića, koji su kroz glazbu uspješno dočarali duh Sarajeva kao grada bogate povijesti i prepoznatljivog šarma.

U nastavku tjedna Zagrepčane očekuju brojni zanimljivi sadržaji. Izložba proizvoda modnog brenda Wool Fabrique donosi istovremenu zanimljivu i dirljivu priču o francuskoj dizajnerici bosanskohercegovačkih korijena Mayi Bekto i njenoj borbi za očuvanje tradicionalnog umijeća tkanja. Nešto kasnije u Kinoteci redatelj Ademir Kenović kroz dokumentarni serijal ‘Hoću kući’ preispitat će uvijek aktualnu tematiku odlaska iz zemlje rođenja i poimanja nacionalnog identiteta.

Četvrtak provodimo u Kinoteci na promociji dokumentarnih filmova ‘Dvije škole’ redatelja Srđana Šarenca i ‘Srce od drveta’ redatelja Namila Kabila, dok će petak biti rezerviran za premijeru filma ‘Posljednja barijera’ redatelja Jasmina Durakovića i koncert indie-punk-jazz grupe Sandy Stories.

Posljednji dan festivala obilježit će posjet redatelja i glumačke ekipe ‘Posljednje barijere’ udruzi SpajaLICE te koncert grupe Barimatango.

Partneri festivala su Hrvatski Kulturni Centar HKD Napredak iz Sarajeva i Napretkov Kulturni Centar.

Više informacija potražite na https://web.facebook.com/jabihfilmkulturaumjetnost/.

Komentiraj