FOTO: SPLIT Torcidin mimohod za žrtve Vukovara

Miranda Cikotic/PIXSELL

Više tisuća Splićana u srijedu navečer sudjelovalo je u „Mirnoj koloni sjećanja na žrtve Vukovara“ u Splitu koja se, u organizaciji Hajdukovog kluba navijača Torcida, kretala Vukovarskom ulicom od sjedišta Splitsko-dalmatinske županije do gradskog kotara Sućidar, gdje ih dočekalo također više tisuća ljudi.

Tajnik kluba navijača Torcida Toni Baletić novinarima je rekao kako se tim mimohodom Torcida prisjeća svih žrtava Vukovara, simbola otpora u Domovinskom ratu. „Nama Vukovar jako puno znači“, istaknuo je Baletić.

Na čelu splitske kolone sjećanja na vukovarske žrtve sudionici su nosili višemetarski trasparent s natpisom „Torcida“,  državne zastave Hrvatske, zastavu s obilježjem Vukovara, pjevali su domoljubne pjesme, povremeno palili baklje i uzvikivali “Vukovar”.  Mnoštvo nazočnih u splitskom gradskom kotaru  Sućidar sudionike mimohoda je dočekalo burnim pljeskom i uzvicima „Vukovar“, a svi zajedno su minutom šutnje odali počast žrtvama Vikovara, Škabrnje i Domovinskog rata.

Sudionici kolone sjećanja i oni koji su ih dočekali, zajedno su pjevali domoljubne pjesme, uzvikivali „Vukovar, Škabrnja“. Čuli su se i pojedinačni uzvici „Za dom spremni“ i „Srbe na vrbe“, a među zastavama nošenim u koloni bila je i jedna sa natpisom „HOS – Za dom spremni“.

U gradskom kotaru Sućidar su kolonu dočakali murali s portretima žrtava Vukovara i ispisanim njihovim imenima, brojni izrazi pijeteta. Primjetan je bio i višemetarski natpis „Vukovar nikad neće biti Bykobar.“

Prije prolaska kolone sjećanja, u Vukovarskoj ulici u Splitu građani su zapalili više tisuća svijeća u organizaciji splitskog ogranka Matice Hrvatske, koja to tradicionalno organizira već 19. godinu za redom.

U srijedu navečer i Puli su upaljene svijeće u ulici koja nosi ime grada Vukovara i njome je prošao mimohod na čelu s gradonačelnikom Borisom Miletićem i predsjednikom HVIDRE Istarske županije Zdenkom Požgainom. Nakon mimohoda u crkvi sv. Antona održana je sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara.

Komentiraj