KD Lisinski

FOTO: Šima Jovanovac najavio feštu slavonske glazbe ‘Šimunovo u Lisinskom’

Neobičan prizor danas u središtu Zagreba, ali prepoznatljiv za legendarnog pjevača slavonske glazbe, Šimu Jovanovca.

Uz pjesmu i tamburašku glazbu, na Gornjem gradu počela je konferencija za medije na kojoj je najavljen veliki glazbeni spektakl ‘Šimunovo u Lisinskom’, koji će se održati u nedjelju 28. listopada u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog.

Šima Jovanovac stigao je u kočiji, odjeven u slavonsku narodnu nošnju u pratnji izvođača Marine Tomašević i ‘Tamburaša za dušu’, Rajka Suhodolčana, MPS Starotopljani te predstavnika folklornih amatera grada Zagreba. Svi su oni dio spektakla koji se sprema u Lisinskom, a slavljenička euforija nakratko je zavladala i središtem Zagreba.

Promicanje tambure i izvorne glazbe uvijek je bio njegov prioritet, na mnogobrojnim turnejama po Hrvatskoj i u svijetu. Budući da često nastupa na narodnim i tamburaškim festivalima, primio je i mnoga priznanja i nagrade za svoj rad. U statusu umjetnika, primio je i odlikovanje za izuzetne doprinose u kulturi.

Publika će na koncertu moći uživati u mnogobrojnim evergrinima („Treba mi ruka tvoja”, “Šta kog briga kako živim“, “Zajedno smo ostarili“, “Slavonac sam, time se ponosim“, “Pjevat će Slavonija“…), ali i u nastupu popularnih gostiju: Mate Bulića, Matka Jelavića, Marine Tomašević, Cecilije, kvarteta Gubec, Mirka Švende Žige, Ivana Martića Ivice, Tamburaša za dušu, klape Ragusa, tamburaških sastava Hajo iz Subotice, Kristali te Vranac, potom Bunjevačkog kola iz Subotice… a nisu izostavljena ni brojna društva iz Slavonije predvođena legendarnim Vranovkama, Starotopoljanima, Šokadijom iz Gundinaca.

Potporu koncertu kojim se promiče tradicija, tamburica i slavonska glazba, dao je i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić.

Komentiraj