FOTO: Šest dokumentarnih filmova prikazano tijekom drugog dana Festivala tolerancije

Izvan fokusa

Čak šest dokumentarnih filmova prikazano je tijekom drugog dana Festivala tolerancije između kojih i hrvatski film o istini zločina u Jasenovcu ‘Jasenovački memento’ autora Bogdana Žižića.

“Festival tolerancije iznimno je važan, osobito u ovim danima kada je fašizam ponovo aktualan i kada se negiraju se njegove posljedice. Svih ovih 25 godina događaji poput onih u Jasenovcu pokušavaju se sakriti što je više moguće, gurnuti pod tepih. U školskim udžbenicima se o tome ne piše, djecu se tome ne uči. I to je jedan od razloga što nakon 50 godina ponovo govorim o ovoj temi i želim naučiti djecu o zločinima u Jasenovcu. Ovaj film je prepun činjenica o tim zločinima. Film će se prikazivati 22. travnja, na dan spomena na proboj zarobljenika u Jasenovcu, ali to nažalost neće biti dan kada će narod biti ujedinjen da oda počast žrtvama u Jasenovcu”, rekao je Bogdan Žižić zagrebačkoj publici nakon projekcije filma.

Bogdan Žižić

Gosti dokumentarnog programa bile su politolog Anna Von Armin i Barbara Groβe s osobnim iskustvom iz političkog zatvoreništva u Istočnoj Njemačkoj, što je i tema filma ‘Jedan dan kao jedna godina’. 

Anna Von Armin i Barbara Groβe

Gosti iz Poljske, Marek Tomasz Pawlowski i Malgorzata Walczak dodatno su predstavili svoj dirljiv film ‘Dodir anđela’ o sudbini židovske obitelji u Auschwitzu. Poslijepodne u kinu Europa bilo je rezervirano za gosta Karla Markovicsa i projekcije njegovih dvaju filmova ‘Magla u kolovozu’, u kojem se pojavio u sporednoj ulozi te ‘Supersvijet’, koji je režirao.

Malgorzata Walczak i Marek Tomasz Pawlowski

Nakon ‘Magle u kolovozu’, potresne priče o bistrom dječaku koji je ranih četrdesetih eutanaziran na odjelu za psihijatriju u Njemačkoj, Markovics je rekao kako su nacisti eutanaziju doveli do zastrašujućih razmjera.

“Politika koju su provodili nacisti bila je generalna proba za holokaust. Nacisti su željeli vidjeti koliko daleko mogu ići šireći svoju propagandu i hoće li ju i do koje mjere društvo prihvatiti. To su isprobavali na mentalno hendikepiranima, na slabima i na djeci. U jednu ruku društvo i danas diskriminira mentalno bolesne i osobe s invaliditetom i apsolutno sam za to da ta diskriminacija nestane i da se takvi ljudi zapošljavaju. U Austriji postoji zakon koji kaže da ako tvrtka ima više od stotinu zaposlenih mora zaposliti osobu s invaliditetom. Taj zakon pomaže, ali još će više pomoći ako otvorimo svoje umove i ako društvo shvati da trebamo tim ljudima pomoći da normalno žive”, priča Karl Markovics.

Karl Markovics

Ujutro je održano tradicionalno Edukacijsko jutro s Brankom Lustigom koji će svoje osobno iskustvo iz nacističkih logora podijeliti s mladima nakon projekcije filma ‘Fannyno putovanje’. U KIC-u u 19.30 organizira se okrugli stol pod nazivom ‘Redakcije pod paljbom’ koji će se baviti izloženosti novinara i novinarki pritiscima, prijetnjama i nasilju te huškanju uperenog ka medijima.

Ovogodišnja serija diskusija započinje temom o međunarodnoj trgovini oružjem. Na diskusiji ‘Vojna industrija – najveći ratni profiteri’ danas u 19 u kinu Tuškanac sudjelovat će vojni analitičar Igor Tabak, novinar, pisac i aktivist Ratko Martinović i sudski vještak za balistiku, vatreno i hladno oružje, Dubravko Gvozdanović.

Cjelokupan filmski program potražite na: www.festivaloftolerance.com/zagreb.

Komentiraj