Grad Sveti Ivan Zelina u petak je vrvio domaćim stanovništvom, ali i posjetiteljima koji su pristigli na već tradicionalnu Izložbu vina kontinentalne Hrvatske.

Dok je prvi dan Izložbe bio rezerviran za stručni dio, predavanja i svečano otvorenje izložbe, subota je ispunila očekivanja svih željnih gastronomskih majstorija, program su vodili poznati kuhar Tomislav Špiček i popularni Mario Valentić u ulozi moderatora gastro spektakla.

Od 291 uzoraka vina pristiglih na ocjenjivanje, nagradu najboljeg odnio je Traminac OPG-a Zlatka Sonenšajna, berbe 2015. godine. Osim spomenutog šampiona, podijeljeno je sve skupa 8 velikih zlatnih diploma, 73 zlatne, 126 srebrnih, 53 brončane medalje i 11 priznanja. Ovaj festival vrhunskog vinarstva kontinentalne Hrvatske pratili su i uvaženi gosti iz ministarstva i Hrvatske gospodarske komore te stručnjaci enolozi vinari i ostali cijenjeni uzvanici i posjetitelji.

Slavlje je nakon podjele nagrada nastavljeno u zabavnom tonu uz pjesmu Zvonka Bogdana, koji je i sam vinar. Bio je to idealni početak vikenda.

“Zadovoljstvo mi je iz godine u godinu prisustvovati ovako važnom događanju za kontinentalnu Hrvatsku. Čestitam svim sudionicima, svim izlagateljima, a posebne čestitke pobjedničkom vinu OPG-a Zlatka Sonenšajna. Poziv je ovo svim vinarima kontinentalne Hrvatske da i sljedeće godine prijave svoja vina na Izložbu i pokažu kako hrvatski vinari u kvaliteti svojih vina mogu stajati uz bok svjetskima”, izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i ujedno gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Košćec.

Izložbu je zatvorio bend ‘Kužiš stari moj’, a kao predgrupa okupljene je zabavio nastup Maria Valentića na bubnju s kuhačama te voditeljice Izložbe i bivše Miss Universe Hrvatske, Jelene Glišić na tamburici.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i jedan je od najznačajnijih hrvatskih gradova u razvoju vinske kulture i tradicije. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821.–1891.) koji postavio temelje modernog vinogradarstva. Pokrovitelj Izložbe vina kontinentalne Hrvatske je Vlada Republike Hrvatske.

Komentiraj