Mario Draušnik

FOTO: ‘SAČUVAJMO ZDRAVE DOJKE’ Zagrebačke fontane u ružičastom

Sinoć su zagrebačke fontane u Ulici Hrvatske Bratske Zajednice, treću godinu za redom te po uzoru na svjetske metropole, zasjale ružičastom bojom.

Početak je to javnozdravstvene kampanje Udruge P.I.N.K. life – Pogled iz novog kuta „Sačuvajmo zdrave dojke“ te najava istoimenog događanja koje će se ove subote, 13. listopada od 10 do 14 sati održati na Zrinjevcu i Trgu Petra Preradovića. Osvjetljavanjem fontana Udruga P.I.N.K. life, sada već tradicionalno, započinje obilježavanje aktivnosti u mjesecu listopadu, ružičastom mjesecu posvećenom borbi protiv raka dojke. Osim članica Udruge P.I.N.K. life, osvjetljavanju su nazočili i zamjenica pročelnika zdravstva Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević, u ime gradonačelnika Grada Zagreba, te dr. Krešimir Martić i dr. Nenad Nola.

S ciljem informiranja javnosti o važnosti potrebe redovnog pregleda i samopregleda dojki, ove subote, 13. listopada, od 10 do 14 sati će se održati događanje „Sačuvajmo zdrave dojke“. Program započinje u 10 sati na Zrinjevcu, od kuda kreće ružičasta povorka do Trga Petra Preradovića gdje će se održati revija koju će nositi oboljele članice Udruge i osobe iz javnog i političkog života. U ružičastoj povorci hodati će brojni građani, prijatelji i suradnici Udruge P.I.N.K. Life te motoristi iz kluba Harley-Davidson Zagreb, koji će na motorima imati ružičaste vrpce. Tim događajem udruga P.I.N.K life obilježit će Europski dan zdravih dojki te upozoriti na iznimnu važnost preventivnih samopregleda dojki.

“Redoviti odlazak na preventivne preglede omogućava otkrivanje tumora u ranoj fazi te samim time i puno bolje rezultate liječenja. Moderni koncept liječenja karcinoma dojke danas u Hrvatskoj uključuje da svaka bolesnica s operiranim karcinomom zadrži dojku. Kirurški zahvati uključuju poštedne zahvate, a u slučaju potrebe za radikalnim zahvatima, svakoj pacijentici se mora ponuditi opcija primarne rekonstrukcije. Važno je napomenuti da su plastični kirurzi u Hrvatskoj educirani da mogu izvesti sve vrste i primarnih i sekundarnih rekonstrukcija dojke”, objasnio je dr. Krešimir Martić, specijalist plastične kirurgije i član Medicinskog odbora Udruge P.I.N.K. Life.

Ova akcija samo je početak kampanje „Sačuvajmo zdrave dojke“, koja će se nastaviti kroz listopad i studeni zahvaljujući partnerima udruge P.I.N.K. life. Želeći pomoći u podizanju osvještenosti o ovoj teškoj bolesti Oh Yeahh! Hrvatska odlučio je od prodaje svakog svojeg balzama donirati 5 kuna Udruzi. Balzami Oh Yeahh! su prvi balzami za usne s dnevnom dozom sreće koji oživljavaju kožu i podižu raspoloženje, pružaju kompletnu i efektivnu zaštitu od UV zračenja, te dolaze u 5 atraktivnih modernih nijansi: bezbojnoj, rozoj, ljubičastoj, narančastoj i crvenoj. Mogu se kupiti u svim boljim ljekarnama, a specijalno će tokom održavanja akcije biti označeni ružičastom bojom, kako bi dali podršku ženama oboljelima od raka dojke.

“‘Sačuvajmo zdrave dojke’ je javnozdrastvena kampanja koja obilježava Europski Dan zdrave dojke. Samom akcijom upozoravamo na globalni problem karcinoma dojke. Zadnje statistike pokazuju da u Hrvatskoj obolijeva 2500 osoba,a umire 990. U usporedbi sa predhodnom statistikom broj umrlih je u padu. Akcijom želimo potaknuti na redovite preventivne preglede i liječenje po svjetskim standardima, potaknuti žene da se brinu o svome zdravlju, da ne čekaju i da svoj pregled dogovore već danas, te, ono što je iznimno važno, zalažemo se za bolju palijativnu skrb u Republici Hrvatskoj”, objašnjava Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K life – Pogled iz novog kuta.

Komentiraj