Kino Europa, facebook.com, Simona Pampallona

FOTO: ‘Hladni rat’ ima najviše nominacija za Europsku filmsku nagradu

Od 10. do 14. prosinca u kinu Europa će se održati mini-revija filmova nominiranih za ovogodišnju Europsku filmsku nagradu.

Riječ je o pet vrhunskih ostvarenja “sedme umjetnosti” koji su nominirani u kategoriji najboljeg filma godine: Granica, Dogman, Hladni rat, Sretni Lazzaro i Djevojka. Sama revija prethodi svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati u subotu 15. prosinca s početkom u 20 sati uz izravan prijenos na HRT-u.

Europska filmska Akademija osnovana je 1989. godine, a njezin prvi predsjednik bio je ugledni švedski redatelj Ingmar Bergman. Danas Akademija broji više od tri i pol tisuće članova s ciljem promocije europske filmske kulture. Tijekom godine Akademija pokreće i sudjeluje u nizu kulturnih aktivnosti, a kulminacija svega je i dodjela Europske filmske nagrade svakog prosinca. Ove se godine svečana dodjela nagrada održava u Španjolskoj, u Sevilli.

Pet ovogodišnjih nominiranih filmova u kategoriji najboljeg filma dolaze nam iz Švedske, Poljske, Belgije i Italije (dva filma). Najviše nominacija ima poljski film ‘Hladni rat’ Pawela Pawlikowskog koji je ove godine kod nas premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Vukovaru, a koji je osim za najbolji film nominiran i u četiri druge kategorije – najbolji redatelj, scenarij, glavna glumica i glavni glumac.

Talijanski film ‘Dogman’ redatelja Mattea Garronea dobio je četiri nominacije (film, režija, glavni glumac i scenarij) koliko ih ima i švedski ‘Granica’ redatelja Alija Abbasija (film, režija, glavna glumica i scenarij). Drugi talijanski film, ‘Sretni Lazzaro’ redateljice Alice Rohrwacher također je skupio četiri nominacije u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija i glavne glumice, a belgijski film ‘Djevojka’ redatelja Lukasa Dhonta dobio je tri nominacije (film, glavni glumac i najveće redateljsko otkriće).

Svi nominirani filmovi koji će se prikazati na mini-reviji imati će i službenu kino distribuciju kako bi ih i filmska publika u Hrvatskoj mogla vidjeti u svojim lokalnim kinima, uz iznimku filma ‘Dogman’ čije će prikazivanje na spomenutoj reviji biti samo nastavak kino prikazivanja.

Komentiraj