FOTO: Proučite World Wide Fund for Nature vodič za proizvode iz ribarstva

Lana Jurić, kojuribukupiti.org

Nakon katastrofalnih prognoza o nestanku riba iz mora, WWF je pokrenulo Fish Forward projekt, u okviru kojeg je predstavljen WWF-ov vodič za proizvode iz ribarstva ‘Priče iza vašeg tanjura’.

Volite pripremati ribu? Znate li kako izabrati onu najbolju, po mogućnosti iz održivog ulova? Zašto je uopće važno kupovati takvu ribu? Odgovore na ova pitanja, neobične recepte i još mnogo više zanimljivosti možete pronaći u novom WWF-ovom vodiču za proizvode iz ribarstva ‘Priče iza vašeg tanjura’, predstavljenog danas u hotelu Esplanade.

Ana Grgić, chefica kuhinje ovog zagrebačkog hotela, radijska i televizijska voditeljica Barbara Kolar i stand up komičarka Marina Orsag, ambasadorice WWF-a tom su prigodom pripremale ukusne riblje specijalitete iz održivog ulova tj., odgovornog uzgoja.

“Velika sam ljubiteljica morske hrane i smatram da bi se trebalo razumno postupati sa svime onim što nam more nudi. Trebamo nastojati to očuvati te natjerati ljude da razmisle o svemu što nam priroda daje i zbog čega prema njoj moramo biti jako dobri”, rekla je Barbara Kolar.

“Danas smo pripremili srdelice, jedan dio je dimljen, s marmeladom od rajčice, čipsom od krumpira i salsom od rikule, a drugi dio su pržene srdelice u panko mrvicama s pjenom od slatkog krumpira. Tu je i rižoto od dagnji te brancin u kadaifu na pjenici od šenona, a svi proizvodi su iz održivog ribarstva”, rekla je Ana Grgić i istaknula da se pridružila ovoj akciji zato što kao kuharica može biti najbolji ambasador održivih proizvoda iz ribarstva s obzirom da odlučuje što će gostima staviti na tanjur.

Ribe u morima ima sve manje te ako ne prestanemo s pretjeranim izlovljavanjem do 2048. bi mogle u potpunosti nestati. Kako se to ne bi dogodilo svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u 11 zemalja EU pokrenula je projekt Fish Forward nastojeći podići svijest o održivom ribarstvu. Kako podržati kupovinu ribe koja dolazi iz održivih izvora od danas baš svi mogu saznati zahvaljujući novom vodiču. Njegovu online verziju pronađite na www.kojuribukupiti.org.

“Sjećam se knjige Mire Kišpatića iz 1893. godine koju sam dobila kao poklon, točnije jednog citata: ‘More je neiscrpan izvor ribe i ljudi ju nikada neće do kraja iscrpsti’. Samo 123 godine kasnije sva svjetska ribarstva su u kolapsu. Mediteran i Jadran, nažalost, čeka ista sudbina. Upravo je to razlog zašto postoji ovaj vodič i u njemu smo nastojali istaknuti dobre primjere. U dućanima bi fokus trebalo staviti na održive proizvode iz ribarstva i na taj način educirati ljude. Ako biramo ono što je bolje, s vremenom će toga biti sve više“, rekla je Martina Šubašić, voditeljica komunikacija na projektu Fish Forward.

 

Ovaj vodič tek je početak. WWF Adria trenutno radi na pokretanju procesa certificiranja raznih ribarstava diljem Mediterana i na Jadranu kako bismo u ponudi imali ribu iz održivih izvora i pravilnom kupnjom učinili mali, ali važan korak za njihov spas.

Marina Orsag, Ana Grgić i Barbara Kolar
Marina Orsag, Ana Grgić i Barbara Kolar
Marina Orsag, Ana Grgić i Barbara Kolar u dobrom raspoloženju
Marina Orsag, Ana Grgić i Barbara Kolar u dobrom raspoloženju
Ana Grgić, Barbara Kolar, Martin Šolar, Danijel Kanski, Martina Šubašić i Petra Boić Petrač
Ana Grgić, Barbara Kolar, Martin Šolar, Danijel Kanski, Martina Šubašić i Petra Boić Petrač
Ana Grgić, Barbara Kolar, Martin Šolar, Danijel Kanski, Martina Šubašić i Petra Boić Petrač ipak su se složili oko recepta
Ana Grgić, Barbara Kolar, Martin Šolar, Danijel Kanski, Martina Šubašić i Petra Boić Petrač ipak su se složili oko recepta

Komentiraj