Press/HNK Ivana pl. Zajca

FOTO: Premijera ‘Prave komedije’ u HNK Ivana pl. Zajca

Omnibus ‘Prava komedija’ obuhvaća deset različitih komada, koje potpisuje desetero redateljica i redatelja. Premijera djela je u četvrtak 3. listopada, u 19. 30 sati, u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Redateljice i redatelji su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović te Renata, Carola Gatica, koja je uz Marina Blaževića i autorica koncepta.

Intendant Marin Blažević je na konferenciji za novinare pojasnio osnovni motiv nastajanja predstave što je, prema njegovim riječima, bila svojedobna “uzajamna iritacija“ između Novog lista i ansambla Hrvatske drame, zbog zamjerke da na programu nedostaje pravih komedija.

“Članovi ansambla Hrvatske drame reagirali su tekstom, a Novi list je potom odgovorio, polemika se nastavila. Za razliku od mnogih drugih ansambala koji šute na kritike, glumci su odlučili reagirati i ušli su u za njih rizični prostor teksta i javnih medija. Sada će pak, na poziv ravnateljice Renate Carole Gatice, jednako hrabro urednica i kritičarka Kim Cuculić odgovoriti na izazov i ući u za nju prostor rizika izvedbe predstave na premijeri 3. listopada. Mislim da je to sjajan ishod jednog turbulentog odnosa”, kazao je Blažević te dodao kako treba razlikovati komediju koja potiče na razmišljanje od one banalne, jeftine, s humorom “na prvu“ i jednostavnim gegom.

“Omnibus je atraktivna i dinamična forma koja se rijetko koristi u kazalištu zbog zahtjevnosti produkcije, a u današnje, vrijeme društvenih mreža i ‘skrolanja’ jako dobra, posebno za mlađe generacije. Na tragu našeg slogana ‘Vježbamo različitost’, radi se o deset posve različitih komada. Svaki od njih ima svoju redateljsku estetiku, svoj vizualni identitet i glumačke kodove“, rekla je Renata Carola Gatica, ravnateljica Hrvatske drame.

Nakon subotnje izvedbe ‘Prave komedije’, u gledalištu će biti održan Kritički glas kada će publika moći razgovarati s kazališnim kritičarima i podijelite prve dojmove o predstavi. Talijanska drama riječkog HNK imat će svoju inačicu predstave prema istom konceptu, sa svojih još osam desetominutnih komada, premijerno 25. listopada, pod naslovom ‘La commedia’.

Komentiraj