FOTO: Premijera FREYWILLE kolekcije Hommage à Vincent Van Gogh

Maja Bota

Premijerno je predstavljena nova FREYWILLE kolekcija u Galeriji Klovićevi dvori.

FREYWILLE umjetnici su na razvoju Hommage à Vincent Van Gogh kolekcije radili više od dvije godine. Kolekciju čine tri seta nakita: L’Amandier turquoise & rouge éclat , Eternité i Fleur D’or Jour.

L’Amandier je reinterpretacija djela Almond Blossom, a radi se o seriji slika koje je Vincent stvorio 1888. i 1890. godine u Francuskoj. Iz kontura drva i njegovog pozicioniranja u prvi plan, očituje se njegova fascinacija japanskim drvorezom. U svojoj interpretaciji, FREYWILLE umjetnici su odlučili staviti fokus upravo na taj, Van Goghov stil koji se referira na japansku umjetnost. Dolazi u dvije kombinacije boja: nježna , svjetlucava rapsodija tirkiznih tonova koja odiše svježinom, a tople, jarko crvene nijanse pune su topline i strasti.

Eternité je FREYWILLE dizajn posvećen Van Goghovoj originalnoj slikarskoj tehnici, a nadahnut je slavnom slikom Starry Night.

Vincentovi Suncokreti oživjeli su pak na čarobnim FREYWILLE minijaturama iz seta Fleur D’or Jour. Ova dva dizajna bit će lansirana u Hrvatskoj i svijetu sredinom lipnja.

Uz kratki osvrt na život i djelo ovog slavnog slikara, uzvanici su imali prilike vidjeti prve komade iz bečkog ateljea koji su utjelovili neka od njegovih najljepših remek-djela.

Vincent Van Gogh je počeo slikati u dobi od 27 godina. Iza sebe je ostavio 850 slika i više od 900 skica i akvarela što znači da je slikao u prosjeku čak četiri slike tjedno. Prethodnik je europskog ekspresionizma, jer je u svojim slikama dao izraz  sirovog i grubog svijeta u kakvom je živio, a ipak je u njemu pronalazio svijetle i vedre detalje. U muzejima diljem svijeta, kao i u privatnim kolekcijama, njegove slike natprirodno sjaje, pulsiraju te čak mijenjaju boju.

Komentiraj