Knjiga ‘Osnove sportske gimnastike’ predstavljena je u Gradu Zagrebu.

Udžbenik koji izdaje Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prvi je tako opsežan udžbenik iz tog područja na hrvatskom jeziku, a već na samom predstavljanju izazvao je veliki interes, kako stručnjaka kineziologa, tako i studenata te brojnih poznavatelja i ljubitelja ovog sporta.

Autori knjige ‘Osnove sportske gimnastike’ koja postavlja temelj nazivlja sportske gimnastike na hrvatskom jeziku su dr. sc. Kamenka Živčić Marković i dr. sc. Tomislav Krističević.

“Knjiga je produkt dugogodišnjeg gimnastičkog iskustva, natjecateljskog, trenerskog, sudačkog, a posebice nastavničkog rada. Prvenstveno je pisana za studente Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i obuhvaća sve potrebne sadržaje i gradivo koje se odnosi na predmet Sportska gimnastika. Knjiga je primijenjena i vrlo korisna u svim drugim sportovima u smislu razvoja kondicijske pripreme sportaša, korištenjem sadržaja sportske gimnastike. Zapravo svi mogu naučiti osnove sportske gimnastike”, rekli su autori Kamenka Živčić Marković i Tomislav Krstičević.

Knjiga opisuje teorijske osnove, stručno jezikoslovlje, razvoj i značaj kao i uloge sportske gimnastike u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture. Nastavlja predstavljanjem karakteristika natjecateljskih disciplina, te gimnastičkih sprava, načina vježbanja i pripreme za učenje tehnike pojedinih gimnastičkih elemenata. Tu su i pravila ocjenjivanja koja su vrlo složena i podliježu stalnim promjenama, s obzirom na dinamiku razvoja sportske gimnastike. Posljednji dio sastoji se od dva priloga od kojih je u prvom izdvojen popis aktualnih gimnastičkih sadržaja koji se uče u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim školama, a koji je temeljen na nastavnom planu i programu predmeta sportska gimnastika. Značajan je i drugi prilog koji se odnosi na abecedni gimnastički pojmovnik.

Predstavljanje knjige podržali su državna tajnica Središnjeg ureda za sport, Janica Kostelić, poznati pedagoški stručnjak professor emeritus Vladimir Findak, član Europske gimnastičke federacije Marijo Vukoja, proslavljeni gimnastičar Marijo Možnik i mnogi drugi.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu od ovog petka domaćin je jubilarnoj 15. međunarodnoj konferenciji ‘Kondicijska priprema sportaša’ koja se na fakultetu održava od 24. do 26. veljače.

Cijenjeni strani i domaći kreatori najvećih sportskih uspijeha, na Kineziološkom fakultetu podijelit će svoja bogata iskustva i znanja te posjetiteljima konferencije otkriti tajnu uspjeha u postizanju vrhunskih rezultata u svijetu profesionalnog sporta i kondicijske pripreme.

Komentiraj