FOTO: POVIJESNA IZLOŽBA Dvadeseta obljetnica demonstracija protiv gašenja ‘Stojedinice’

Prošlo je dvadeset godina od najvećih građanskih demonstracija za slobodu medija i javne riječi, koje su se održale 21. studenog 1996. godine na Trgu bana Jelačića u Gradu Zagrebu.

Dan ranije, 20. studenog 1996. godine, Vijeće za telekomunikacije pod kontrolom tadašnje vlasti odlučilo je oduzeti koncesiju za emitiranje kultnom Radiju 101, jednom od rijetkih nezavisnih elektroničkih medija koji su se kritički odnosili prema autoritarnom načinu vladanja i kršenju građanskih i medijskih sloboda, prije svega slobode javne riječi. Ta odluka je izazvala kulminaciju nezadovoljstva i bunt građana svih političkih opcija i ideoloških opredjeljenja.

Demonstracijama, najvećima u novijoj hrvatskoj povijesti, ‘Stojedinica’ je te noći spašena od ‘gašenja’, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti, uspijela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost. Na poziv HHO-a upućenim kroz radijski eter, 120 000 građana sa svijećama u rukama okupilo se na Trgu bana Jelačića za opstanak Stojedinice i dokazalo koliki mogu biti snaga i utjecaj jednog relativno malog medija, ako on istinski zastupa interese građana, ima pravedne ciljeve i nepokolebljivu volju u borbi za nezavisnost svoje uređivačke politike.

U sjećanje na taj događaj, kojim se branila sloboda svih medija u Hrvatskoj, tjednik Nacional i Hrvatsko novinarsko društvo, pod medijskim pokroviteljstvom Radija 101, organiziraju prigodno multimedijsko događanje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak 24. studenoga.

Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice demonstracija za Stojedinicu započinje u 18 sati projekcijom filma ‘Dan nezavisnosti Radija 101’ u režiji Vinka Brešana, u dvorani Gorgona.

U 20 sati otvara se izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića i Damila Kalogjere, četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili te povijesne trenutke. Izložbu će otvoriti predsjednik saborskog Odbora za informiranje informatizaciju i medije, mr.sc. Jasen Mesić.

Nakon projekcije filma i otvaranja izložbe, slijedi koncert. Nastupaju stari prijatelji Stojedinice: Zadruga, Edo Maajka, Max Jurčić i Boris Leiner, Tribute to Dino Dvornik i Psihomodo pop.

Svečano obilježavanje koje će se održati 24. studenog predviđeno je za uzvanike, dok će izložba u foajeu Muzeja suvremene umjetnosti biti otvorena za građanstvo od 26. studenoga do 4. prosinca, a ulaz je slobodan.

Sponzori izložbe su Atlantic grupa, Orbico i Podravka.

izlozba-10, Radio 101

izlozba-11, Radio 101

izlozba-3

izlozba-2

izlozba-5-dino-dvornik-i-davor-gobac

izlozba-12, Radio 101

Komentiraj