FOTO: Arte povera: kreativna revolucija

Posjetimo izložbu ‘Arte povera: kreativna revolucija’ koja je postavljena u glavnom dvorištu kultne Zimske palače muzeja Hermitage.

Koncept retrospektivne izložbe su osmislili kustosi Muzeja suvremene umjetnosti Castello di Rivoli u suradnji s torinskom Galerijom građanske moderne i suvremene umjetnosti.

Ovo je treći projekt u zajedničkom programu muzeja Hermitage u Sankt Peterburgu i tvrtke Lavazza, koji je započeo 2016. godine, i odnosi se na umjetnički pokret koji je nastao u Italiji u drugoj polovici šezdesetih godina prošloga stoljeća, a u kojem su sudjelovali različiti torinski umjetnici.

Arte Povera nastavlja biti suvremeni pokret “jer je sinonim za umjetničku slobodu i duboko ekološki način razmišljanja, što znači da ga treba iskoristiti u pokušaju pružanja kulturnog otpora hipertehnološkom potrošačkom društvu našeg globaliziranog artificijelnog svijeta”, rekla je Carolyn Christov-Bakargiev, direktorica Muzeja suvremene umjetnosti Castello di Rivoli i kustosica izložbe.

“Službenim otvaranjem takve retrospektive visokog profila Lavazza nastavlja svoje dugoročno partnerstvo sa slavnim muzejom i još jednom daje svoju podršku umjetničkim i kulturnim projektima koji pridonose kreiranju jedinstvenih programa od golemog međunarodnog interesa”, rekla je Francesca Lavazza, članica Uprave Lavazza Grupe.

Otvorena za javnost od 17. svibnja do 16. kolovoza 2018. godine, izložba obuhvaća djela velikih zbirki, uključujući i one na posudbi od Zaklade CRT za modernu i suvremenu umjetnost i Umjetničke zaklade Francesca Federica Cerrutija koja slavi umjetnički pokret koji je imao takav utjecaj na današnje umjetnike. Izložba predstavlja 57 značajnih radova i instalacija koje čine dio talijanskog umjetničkog pokreta koji je međunarodno priznat kao jedna od najvažnijih kreativnih snaga dvadesetog stoljeća.

Tvrtka Lavazza ima dugu povijest promicanja umjetnosti i kulture. Od fotografije i dizajna, do grafika oglasa, Lavazza je danas partner vodećih svjetskih umjetničkih muzeja koji uključuju: Muzej Guggenheim u New Yorku, Zbirku Peggy Guggenheim (Venecija), Muzei Civici Veneziani u Veneciji (Italija) i Državni muzej Hermitage u Sankt Peterburgu (Rusija).

Komentiraj