Sanjin Strukic/PIXSELL

FOTO: ZAVRŠENA 300. SINJSKA ALKA Frano Ivković slavodobitnik!

Tridesetjednogodišnji Frano Ivković iz Brnaza slavodobitnik je jubilarne, 300. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno osam punata, pogodivši prvu i treću utrku u sridu, a drugu “u dva” te je time iza sebe ostavio preostalih 16 alkara.

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić te na koplje junaka privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja.

 

  • Čestitala mu je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, darujući slavodobitniku sabljom i zlatnim prstenom s hrvatskim grbom, a njegova momka kuburom i srebrnim prstenom.

 

Uz te darove, pripala mu je i novčana nagrada od 40 tisuća kuna.

Slavodobitnik Ivković izjavio je za HRT da svoju pobjedu posvećuje Viteškom alkarskom društvu i nedavno preminulom sinjskom gradonačelniku Ivici Glavanu.

Za 300. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, utrku je pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i veleposlanici.

Više tisuća gledatelja prati završnu utrku

U Sinju je poslijepodne počela završna utrka 300. Sinjske alke, kojom završavaju trodnevne alkarske svečanosti, a za slavodobitnika se natječe 17 alkara kopljanika.

Jubilarnu Alku prati nezapamćen medijski interes, a uz trkalište je više tisuća posjetitelja, među kojima je i pokroviteljica Alke, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koju su Sinjani pozdravili dugotrajnim pljeskom.

 

  • Premijer Zoran Milanović nije došao spriječen manjim zdravstvenim tegobama, a predstavlja ga potpredsjednik Vlade Branko Grčić. U ime predsjednika Sabora Josipa Leke, koji također nije došao, u svečanoj su loži potpredsjednici Sabora Tomislav Čuljak i Željko Reiner. Među posjetiteljima je sedam ministara, predstavnici oporbe, crkveni velikodostojnici, župani i gradonačelnici i članovi diplomatskog zbora.

 

Alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju prije otvaranja nadmetanja, istaknuo je da Alka podsjeća na tradicionalne vrijednosti – vjeru, čast, viteštvo i domoljublje, vrednote zahvaljujući kojima su preci Sinjana 15. kolovoza 1715. na blagdan Velike Gospe porazili osmanlijsku vojsku i obranili Cetinsku krajinu.

Pozdravio je sve nazočne, a posebnu dobrodošlicu uputio je Kolindi Grabar-Kitarović, koja je ove godine prvi put u Sinju kao predsjednica Republike, što je izazvalo ovacije nazočnih. Dok je upućivao pozdrave ostalim državnim dužnosnicima, začuli su se zvižduci pri spomenu izaslanika predsjednika Vlade, potpredsjednika Branka Grčića. Vučić je pozdravio redom i HBK, predstavnike Hrvatskog sabora, diplomatski zbor, predstavnike političkih stranaka na čelu s predsjednikom, kako je istaknuo, najveće stranke HDZ-a Tomislavom Karamarkom, koji je također toplo pozdravljen. Pozdravio je i sve dragovoljce i branitelje, podsjetivši na oslobađanje zemlje prije 20 godina, kada je, istaknuo je, dosanjan san o slobodnoj Hrvatskoj, koja je danas članice NATO-a i EU.

Umjesto da uživamo u blagodatima slobode, živimo u razjedinjenom društvu, gubimo mladost zbog krize koja nas razara, kazao je i pozvao na nacionalnu pomirbu i zajedništvo, bez kojih, istaknuo je, nećemo uspjeti izaći iz gospodarske krize zbog koje mladi napuštaju Hrvatsku.

“Zaustavimo odlazak mladih iz Hrvatske jer oni su zalog naše budućnosti. Odajmo počast svim žrtvama rata ne dijeleći žrtve i odajmo pijetet svima koji su dali svoje živote za domovinu. Čuvajmo svoje dostojanstvo, slobodu i hrvatski teritorij kako bismo svojoj djeci ostavili sretniju Hrvatsku, u kojoj će htjeti ostati”, istaknuo je Vučić.

Pozvao je i na “njegovanje tradicionalnih vrijednosti koje promiče Sinjska alka, kojima se može i mora vratiti ponos i dostojanstvo hrvatskom čovjeku”.

Na kraju je zaželio da Sinjska alka “služi kao svjetionik nade i optimizma i podsjetnik da i nakon najcrnje noći sviće zora” i proglasio Alku otvorenom.

 

  • Predsjednica Grabar-Kitarović prije početka Alke nazočila je prigodnom kulturnom programu u Alkarskim dvorima, gdje joj je uručeno posebno priznanje Viteškog alkarskog društva. Sinjani su je pozdravili velikim pljeskom dok je u svečanoj povorci prošetala središtem Sinja.

 

Za praćenje 300. sinjske Alke akreditirano je 250 medijskih djelatnika što je najveći broj medijskih djelatnika u povijesti Sinjske Alke.

Današnjem trčanju Alke prethodile su trke za Baru i Čoju, u kojima su u petak i subotu pobijedili Alen Filipović Grčić i Ante Runje .

Trkalište dugo 160 metara konjanici moraju prijeći za najviše 13 sekundi te kopljem dugim 2,9 metara u trku pogoditi alku, obješenu nešto više od tri metra iznad tla. Pogodak im se boduje ovisno o tome jesu li pogodili u 1, 2 ili ‘u sridu’ i, shodno tome, osvojili 1, 2 ili tri punta.

Predviđene su tri trke, a pobjednik je alkar koji u sve tri trke prikupi najviše punata.

Komentiraj