Miranda Cikotic/PIXSEL

FOTO: OVRHA NAD DJEČAKOM Cesarea ugurali u automobil i odveli

Veliki broj Splićana koji se u utorak ujutro okupio na Pujankama, u blizini zgrade gdje stanuje devetogodišnji dječak Cesare Avenati s majkom Ninom Kuluz, nisu uspjeli spriječiti njegovu ovrhu. Službenici Općinskog suda danas su ga predali njegovom ocu, Talijanu Alessandru Avenatiju.

U 9 sati stigli su ovršitelji u pratnji vozila policije i Hitne medicinske pomoći. Nakon što je liječnica utvrdila kako dječakovo zdravlje dozvoljava postupak ovrhe, ovršitelji su s Cesareom napustili stan u kojem je živio s majkom Ninom Kuluz.

“Nina Kuluz nalazi se u stanu, dijete je nasilu odvedeno. Posljedice za dijete, nakon svih ovim trauma, ne možemo ni zamisliti”, kazao je Giovanni Kovačević, prijatelj obitelji.

‘Dragi svi, drama sve odvija. Dječak urliče i zapomaže ‘Pustite me na miru, želim ostati ovdje, gubite seee’ jeca i urliče bez prestanka, a oni ga uporno obrađuju. Miču mamu da nije tu, žele biti sami s njim i ne daju mu mira već pola sata. Jadno dijete, koju traumu mu rade. Još ništa ne znamo, budite tu, ne daju mu mira’, objavila je Vanda Plazonić na Facebook grupi Spasimo malog Cesarea prije nego je dječak odveden.

Tijekom ovrhe privedena Vanja Kuluz

Splitska je policija tijekom današnjeg prosvjeda i ovrhe nad devetogodišnjim Ceraream Avenatijem privela dvije osobe. Privedena je Cesareova teta Vanja Kuluz, i to navodno zbog neovlaštenog snimanja.

olicija u svom priopćenju tvrdi da jednu osobu sumnjiče zbog kaznenog djela neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja, a drugu zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Navode da su se u primjeni zakonskih ovlasti prvenstveno rukovodili načelom razmjernosti, kao i da su u postupanju primijenili najblaže policijske ovlasti.

Prema procjeni policije, na prosvjedu je danas bilo između 100 i 150 osoba.

“Cesare je na putu za Italiju, sramimo se svi!”

Odvjetnik Nine Kuluz, Mišo Živaljić, komentirao je za N1 televiziju današnju ovrhu nad 9-godišnjim Cesareom Avenatijem. “Dijete je na putu za Italiju. Nažalost nismo dorasli zaštiti dječjih, a time i ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Nemamo kvalitetan ovršni i obiteljski zakon ni Pravilnik o provođenju ovrhe. Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine, a u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike”, kazao je.

Živaljić je dodao kako se svi danas srame zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti.

I Nina Kuluz ide u Italiju

Glasnogovornica Općinskog suda u Splitu Ivana Erceg rekla je za N1 da je provođenjem ovrhe nadležnost suda završena.

Podsjetila je da je majci ponuđeno da o trošku oca prati dijete u Italiju, a što je Nina Kuluz odbila. No, nakon prvobitnog šoka predomislila se i ipak ide u Italiju.

O Cesareu i u Saboru: “Danas me sram što sam političar”

O slučaju devetogodišnjeg Cesarea Avenatija danas je u Saboru govorio i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, a zbog ustrajavanja da o tome progovori mimo dnevnog reda Mostov Miro Bulj dobio je dvije opomene i izgubio pravo govoriti cijeli utorak.

“Danas me sram što sam političar, iako nemam nikakve veze s tim, sram me jer nikoga od mojih kolegica i kolega u ostalim strankama, posebno onima na vlasti, nije sram što se u Splitu provodi ovrha nad devetogodišnjim djetetom”, rekao je Beljak.

Apelirao je prije svega na ministra unutarnjih poslova, a onda i na sve ostale, da se zabrinu, da “razmišljaju kao ljudi, ne kao političari”, pitajući se kako bi se osjećali da se to događa u njihovoj blizini. “Uostalom kako li se osjeća dijete od devet godina, koje, eto, po našim zakonima i institucijama, nitko ništa ne pita”, rekao je zastupnik.

“Možemo li zajedno smoći snage, prije svega odgovorni, da se ta očigledna nepravda, pa koliko bila u skladu sa pravom ili zakonima ili ne, ali je ljudska nepravda, Božja nepravda, kršćanska nepravda, da se to spriječi i da se za dobrobit djeteta sve to skupa prolongira za vrijeme kada će prestati mogućnost da dijete ozbiljno strada”, kaže Beljak.

Bulj je pak tražio stanku kako bi Most potom progovorio o istoj temi. U Splitu se događa ovrha, blokirana je cesta, situacija je dramatična, argumentirao je svoj zahtjev, ali ga je predsjedavajući Željko Reiner uputio da stanku može tražiti samo u vezi aktualne točke dnevnog reda, u ovom slučaju studentskom radu, a ne o drugim temama.

Građani se okupljali od sinoć

Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade počeli okupljati još u ponedjeljak navečer, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10.600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći.

Noć prije, u nedjelju, Cesare je zbog bolova u trbuhu završio na Dječjem odjelu KBC Split gdje je bio zadržan sve do ponedjeljka popodne kada je otpušten iz bolnice na kućnu njegu. Liječnici su savjetovali da dječak odmara i miruje.

“Kao da je ratno stanje”

“U šoku sam, ispred zgrade je preko 20 policijskih kombija, kao da je ratno stanje. Ima više od 80 policajaca koji su tu zbog jednog dječaka od devet godina. Nismo spavali cijelu noć, ne znam što će biti oko 9 sati kad je najavljena ovrha i hoće li stvarno čupati dječaka iz majčinog zagrljaja”, rekla je Vanja Kuluz, dječakova teta.

Pozvala je Splićane da dođu na prosvjed najavljen za 9 sati, kad je i ovrha.

Na pitanje novinara hoće li se njezina sestra i dječakova majka Nina Kuluz javiti policiji u Torinu, odgovorila je kako je njezina sestra u šoku i pitanje je kako će izdržati današnji dan te hoće li biti u stanju putovati.

Podsjetila je da je dječak u petak završio ‘na hitnoj’ i u bolnici te da pred svaku ovrhu dobije bolove u trbuhu i potrebna mu je liječnička skrb. Riječ je o psihosomatskim simptomima pa mu treba mir i otpušten je na kućnu njegu, rekla je te ustvrdila da je psihijatar koji prati dijete upozorio na traumu koja će za njega biti pogubna ako se ovrha obavi.

Na pitanje što je s odgodom ovrhe koju je zatražio odvjetnik koji zastupa njezinu sestru odgovorila je da sa suda na to nije stigao nikakav odgovor.

“Sam sud zaključio je da otac nema roditeljskih kapaciteta, no inzistira na ovrsi. To je skandalozno”, ustvrdila je.

Neuspjele ovrhe nad djetetom

U veljači ove godine ovrha je odgođena iz sigurnosnih razloga, dok je prije točno godinu dana ovrha bila odgođena jer Alessandru Avenatiju nije bio osiguran prevoditelj za talijanski jezik.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju.

Lani u lipnju je pred njenom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Komentiraj