Chefs’ Stage

FOTO: Ovogodišnje izdanje Chefs’ Stagea posvećeno održivosti

Pozdravni govor Rudolfa Štefana iz restorana Pelegrini na najljepšoj šibenskoj tvrđavi Barone označio je početak drugog po redu velikog gastronomskog kongresa – Chefs’ Stage nakojem će u dva dana sudjelovati 33 internacionalnih i 50 hrvatskih chefova i profesionalca i preko 600 ljubitelja dobre hrane i pića.

“Ovogodišnje izdanje posvećeno je održivosti, konceptu koji podrazumijeva obraćanje pažnje na lokalnu namirnicu i razumno korištenje resursa. Cijeli kongres osmišljen je sa željom da se približi bogatstvo hrvatske gastronomije. Okusi, boje, mirisi. Hrvatska je boutique destinacija koja u usporedbi s drugim zemljama možda ne može konkurirati kvantitetom, ali kvalitetom svakako može. Naš adut je raznolikost, što će biti vidljivo kroz svaku aktivnost”, rekao je Štefan.

Posjetitelji su prvog dana mogli uživati u panel raspravama “Što Hrvatskoj treba”, “Kako produžiti turističku sezonu”, “Iskustva gostiju su ključ” te panelu na temu “Održivost” u kojem su sudjelovali Rudolf Štefan, Elena Arzak, Alain Weissgerber i Eric Vidlgaard, a bavila se održivošću u gastronomiji kroz aspekte namirnice, fine dininga, dugovječnosti restorana i radne snage.

“Važan aspekt održivost je suradnja lokalnih dobavljača i restorana s velikim naglaskom na razinu cijena. Budući da je međusobna ovisnost restorana s malim dobavljačima i obratno krucijalna, konsenzus oko nabavne i prodajne cijene od iznimne je važnosti, jer na kraju gost donosi odluku hoće li svojim dolaskom podržati sve nas u proizvodnom lancu” rekao je Weissgerber.

“Održivost se odnosi i na organizacijske elemente restoranskog poslovanja s posebnim naglaskom na sreću i zadovoljstvo svih kuhara s kojma radite. Nove generacije spremne su raditi da bi postigli uspjeh, no teško prihvaćaju da s ovim poslom u ime uspjeha dolazi mnogo odricanja, a naša je uloga da ih motiviramo i evoluiramo zajedno s njima jer samo sretni kuhari služe finu hranu”, naglasio je Vidlgaard.

Uz zanimljive i aktualne teme koje su obrađivali eksperti iz područja gastronomije i ugostiteljske indrustije na predavanjima, sudionici su uživali i u velikom broju radionica te na čak dva masterclassa. Jedan gdje su sjajni chefovi Maksut Askar, Tea Mamut i Miro Uskoković prenijeli svoje znanje o mnogima omiljenoj slastici – baklavi, a koji se održao na otočiću Visovac u sklopu Nacionalnog parka Krka. Na putu do otočića, posjetitelji su imali prilike vidjeti i Lugarevu kuću, prelijepo zadnje skriveno u stoljetnoj šumi hrasta medunca i bijelog graba dok je drugi masterclass posvećen dagnjama održan na brodu s Davidom Skokom, Juliom Jakšić, Jakovom Ujakovićem i Anthonyjem Genoveseom.

Prvi dan priveden je kraju gala večerama održanim na lokacijama koje oduzimaju dah. Uz Pelegrini restoran, posjetitelji su u božanskoj hrani uživali u Galeriji sv. Krševan i šibenskom Narodnom Kazalištu.

Komentiraj