FOTO: Otvoren Pupitres bar hrvatske sommelierke Jelene Šimić Valentić

Goran Hrubi, Maja Damjanović

Uz nazočnost brojnih uzvanika, vinara i kolega iz ugostiteljskog posla, sommelierka Jelena Šimić Valentić otvorila je svoj boutique vinske kulture Pupitres.

U emocijama isprekidanom govoru, sommelierka je zahvalila brojnim prijateljima, suradnicima i gostima koji su joj pomogli u realizaciji ovog projekta, čiji koje je svakodnevno prenosila na Facebook stranici. Sjajna atmosfera, veliki broj ljudi, glazba, šampanjci i vina iz cijelog svijeta te slasni zalogaji osigurali su slavlje do dugo u noć.

Pupitres boutiqe vinske kulture je nastao kao logičan nastavak Jeleninog rada u promicanju vinske kulture i vinarstva, posebice hrvatskih autohtonih sorti. Pupitres će pod njezinim vodstvom, već od ovog tjedna, nuditi vinske radionice i edukacije o vinima i hrani, vinskim regijama i glasovitim vinima iz cijeloga svijeta, što se može vidjeti po maloj vinskoj biblioteci, vinoteci, ali i vinskoj karti bara.

Istaknimo kako se istovremeno obilježilo tri godine od prve održane vinske radionice u Vinskoj školi Jelene Šimić Valentić.

Pupitres ima ambijent u kojem će se svi osjećati ugodno što se postiglo bojama, rasvjetom, odabirom materijala, biljaka, lagane glazbene kulise, ali i impozantnim mesinganim lusterima koji izgledaju poput mjehurića pjenušca i projiciraju istu takvu sjenu na zidovima te svodovima od cigle.

“Interijer ne slijedi nikakav trend čime smo htjeli izbjeći sveprisutnu zamku, a to je da većina barova danas sliče jedan na drugi”, naglašava dizajnerica Ivana Ferenčak.

“Za uređenje bara, prvenstveno me inspirirala Jelena, a onda i ono zbog čega će Pupitres zasigurno postati nova žarišna točka grada- vino. Tako je svaki detalj u uređenju usko povezan s vinom, a boje koje smo birali su šampanj, roze, bordo i zlatna kao zaštitna boja Pupitresa i boja bijelog vina.

Primjerice, dok je većina wine barova danas u tamnom koloritu i nekoj izvedenici industrijskog stila, mi smo išli u kontru sa svijetlim luksuznim kamenim podom i zidovima u boji omiljenog Jeleninog pića, šampanjca.

U interijeru su dva lounge kutka. Za lounge dio smo koristili namještaj ugledne danske tvrtke Normann Copenhagen i to sofe i fotelju Ace Hansa Hornemanna te pouf Circus Simona Legalda. Linija Ace zbog svoje inovativne konstrukcije dobitnik je ovogodišnjih prestižnih nagrada za dizajn German Design Award i iF Design Award, a radi se o prvim komadima uvezenim u Hrvatsku. Sofe i fotelja su u boji crvenog vina, dok je pouf jedan od nekoliko detalja u prostoru koji su u boji rozea, dodatno naglašen i odabirom taktilne tkanine od luksuznog pliša.

Pozicija male niše desno od ulaza sama je po sebi nametnula lokaciju jednog lounge dijela koji sam htjela dodatno učiniti toplijim i privatnijim postavom osvijetljenih visećih posuda sa zasađenim egzotičnim biljem i crtežom na staklu koji je izradila umjetnica Ana Kovačić, inače autorica logotipa Pupitresa.

Premijerno u našoj zemlji biti će pokazani i barski stolci Softedge danske tvrtke Hay koje je dizajnirao nagrađivani dizajnerski studio Iskos Berlin. Stolci su napravljeni najnovijom tehnologijom 3D savijanja drva čime je omogućeno da su iznimno otporni, a toliko lagani da ih možete podići jednim prstom ruke. Rubovi stolca su savijeni tako da nigdje ne pritišću tijelo, dok je samo sjedište lagano konkavno što stolce čini iznimno ugodnim iako su u potpunosti napravljeni od drva.

Od dizajnerskih komada tu su još vješalice Latva koje je dizajnirao finski dizajner Mikko Laakkonen i koje su već postigle status klasika dizajna, a potpuno nevjerojatna je priča da sam od početka znala kako su one idealne za Jelenin bar i samo žalim što ne postoje u bordo boji.

Glavnina stolaca u baru je tapecirana u crnu kožu čime smo prostoru dali eleganciju. Ostatak namještaja rađen je isključivo za Jelenu. Policu za vina koja se proteže od poda do stropa napravili smo od obične armaturne mreže, ali smo joj dali ‘wow’ efekt jednostavnim trikom. Dio smo obojali u zlatno, dio u roze, dio u bordo boju i tako dobili zanimljiva koloristička preklapanja, ali i učinili policu lakšom za upotrebu odvojivši sekcije za crvena, bijela i roze vina. Do police za vina su izložbene vitrine s detaljima od drva i istegnutog metala.

Svi stolovi rađeni su također isključivo za Jelenu i napravljeni su od metala i punog, tamnog drva. Drvo je ključno ne samo za odležavanje nekih vina, nego i za toplinu u interijeru, a odabrano je kao kontrast hladnom kamenom podu.

Šank smo pokušali napraviti zanimljivim tako što smo ga obukli u istegnuti metal obojan u zlatnu boju i osvijetlili skrivenom LED rasvjetom.

Modularna zidna polica na kojoj je smještena selekcija vina po Jeleninom izboru i najbolja vinska literatura koju ćete moći listati u baru zapravo je interpretacija samog pupitresa, rupičastog stalka na kojem dozrijevaju boce šampanjca. Napravljena je tako da smo izbušili rupe, napravili štapićaste drvene nosače i zasebne kutije i police koje možete postaviti bilo gdje i tako stalno mijenjati izgled police.

Cijeli projekt je završen u rekordnom roku zahvaljujući požrtvovnosti stolara, kolega iz Dizajnholika, Jeleninog supruga i same Jelene koja je bila na sto mjesta istovremeno”, otkrila je Ivana Ferenčak.

Pupitres boutiqe vinske kulture

“Vinska karta Pupitresa pomno je rađena i vrlo bogata, a rekla bih i edukativna. Trenutno sadrži 248 vina, od čega nudimo čak 21 šampanjac, a kartu ću osvježavati. Važno je napomenuti da su sva vina s karte dostupna gostima i na čaše. Svakom gostu ću pomoći u odabiru vina i ispričati mu vinsku priču o tome što kuša. Tattinger Prelude bit će šampanjac kuće i svakome preporučujem da dan započne ili završi čašom vrhunskog šampanjca”, rekla je sommelierka Jelena Šimić Valentić.

Jelena je svako vino s karte osobno kušala i odabrala. Takav pristup zauzela je i za svu ostalu ponudu, a posebice za doručak, kavu, čajeve, sirove torte i male zalogaje sa selekcijom sireva i pršuta.

“Kao poslovna žena često preskočim doručak i odlučila sam u Pupitresu slagati zdrave obroke. Svakog jutra ću potražiti svježe voće na Dolcu, no nudimo mi posebno birane žitarice… Uz selekciju čajeva Normann i samo za nas prženu mješavinu kava Lively Roasters Co. otvarat ćemo jutro. Kruh i peciva izabrala sam u fantastičnoj pekarnici Korica. Služit ćemo za nas posebno kreiranu raw tortu Pupitres, koju uz još dvije torte radi Mihaela Brijak Devescovi. Nudimo i selekciju najboljih i svjetski poznatih sireva Gligora i drniški pršut te fantastična maslinova ulja Brist. Ponudu ćemo mijenjati prema mojoj inspiraciji i godišnjim dobima, no uvijek će biti svježa, zdrava i visoke kakvoće”, otkrila je hrvatska poduzetnica.

www.pupitres.hr

https://www.facebook.com/pupitresbar/

@vinskaskolajelenesimicvalentic (Instagram)

Jelena Šimić Valentić je sommelierka i konzultantica s dvanaestogodišnjim iskustvom u ugostiteljstvu te osnivačica Pupitresa, prvog boutiquea vinske kulture u Hrvatskoj. Prije godinu dana Jelena je zahvaljujući crowdfunding kampanji u pet dana prikupila 127 000 kuna za uređenje prostora svoje Vinske škole kojom je postigla veliki uspjeh. U nepune tri godine održala je čak 268 vinskih škola radionica u Hrvatskoj i BiH te ljudima približila vino na jedan sasvim poseban način.

Komentiraj