FOTO: Traje slatki 11. Festival čokolade u Gradu Opatiji

Festival čokolade

Početak blagdanskog razdoblja obilježit će najfinije čokoladne slastice, a čokolada će postati sastojak glavnih jela brojnih restorana, inspiracija i materijal za umjetničke radove, ‘tajni sastojak’ u spa & wellness programima i poticaj za brojna edukativna, glazbena i zabavna događanja tijekom Festivala čokolade koji se održava od 2. do 4. prosinca.

Tri najslađa dana u godini Opatijce i njihove posjetitelje očekuju u prvom vikendu prosinca, tradicionalnom terminu Festivala čokolade, čije će jedanaesto izdanje predstaviti najfinije čokoladne delicije vrhunskih domaćih i stranih slastičara i čokolatijera, ali i pregršt glazbenih, gastronomskih, zabavnih i kulturnih sadržaja za sve generacije.

Tijekom ta tri dana, od petka, 2. prosinca do nedjelje 4. prosinca, centralna lokacija u Opatiji bit će Kristalna dvorana Hotela Kvarner gdje će se održavati Čokoladna čarolija – prezentacija, degustacija i prodaja čokoladnih delicija, na kojem će se predstaviti Vilma iz Raba, Atelier Ecostyle i Ivy’s Sweet Lavander iz Opatije, VR Choco Art i Obrt Nashe iz Pule, Medina kućica iz Popovače, Slastičarna Šarlota/Favory Catering, Al Kaprone čokoladni likeri iz Zagreba, Čokoladnica Tramontana iz Portoroža, Hiša trt, vina in čokolade Kunej iz Brestanice, Slastičarna Casa del padrone iz Krka, Slavonska košarica iz Slavonskog Broda, Hedona iz Križevaca, Cremalat iz Poreča, Čokoladni svijet iz Tuzle, Čokoladnica Cukrček iz Ljubljane, Polonine Sladke Skrivnosti iz Celja, OPG Sedlar iz Novoselca, Ebba’s Cuisine iz Rijeke, čokolada Cocome iz Budimpešte, Debic iz Rijeke te Iridis Sweets iz Šentjura.

Uz centralni sajam, ‘slatke atrakcije’ odvijat će se i na brojnim drugim lokacijama u Gradu Opatiji: Čokoladni Advent u Parku sv. Jakova i Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer donijet će glazbene programe, hologramske projekcije te programe za djecu, na opatijskoj tržnici zaživjet će Slatki Mrkat s prodajom čokoladnih delicija i slastica, na Ljetnoj pozornici Choco Ledena čarolija, a u Choco izlogu Milenijeva Choco svijeta u Hotelu Continental posjetitelji će moći pratiti izradu ‘božićne slagalice’ i velikog božićnog drvca od čokolade.

Zbivanja u sklopu Festivala čokolade počet će već u petak, 2. prosinca u jutarnjim satima – na opatijskoj tržnici u 11 sati bit će otvorena izložba ‘Povijest čokolade’, a u poslijepodnenvim satima od 16.30 sati ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer na Choco After Job tulumu zasvirat će grupa Dellboys. Villa Angiolina u poslijepodnevnim će satima ugostiti predavanje i degustaciju pod nazivom ‘Croatian Choco Concept – Molekularne čokolade’, a djeci najzanimljivije bit će otvorenje Grada Djeda Mraza u hotelu 4 opatijska cvijeta, dok će glazbeni program sadržavati i nastup grupe L’Abeille u hotelu Continental te klape Nevera na Ljetnoj pozornici. U suvenirnici Manufaktura tijekom čitavog petka, ali i ostatka vikenda, moći će se pogledati i kušati čokoladna gramofonska ploča i sirove čokoladne slastice koje spravlja Mihaela Devescovi.

U subotu, dan će početi humanitarnom prodajom slastica opatijskih slastičara ispred opatijske tržnice koju će obogatiti glazbeni nastup dječjeg zbora Tratinčice, solista edukativnog centra Glazbeni vrtuljak te solista Studija Maraton Rijeka, a nastaviti se školom izrade slastica za ‘male sladokusce’ u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Umjetnost u čokoladi u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner predstavit će u subotu, ali i u nedjelju Admir Karalić, a svi mališani moći će oslikati svoja lica raznim bojama uz Choco Tattoo. U Milenij Choco svijetu oba dana Antonio Licitra izrađivat će čokoladnu skulpuru, a svi posjetitelji moći će sudjelovati u prezentaciji izrade dekoracije torte Opatijska kamelija. U suvenirnici Manufaktura održat će se edukativna radionica i promocija knjige ‘Slatke strast’ autorice Mihaele Devescovi.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Festivala čokolade biti će i čokoladna tabla veličine 20 m2 koju će posebno za ovu priliku pripremiti čokoladnica Cukrček iz Ljubljane, trenutni svjetski rekorderi u izradi najveće čokolade upisani u Guinessovu knjigu rekorda. Čokolada će biti izložena u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, a prodaja će krenuti u subotu u 12.00 sati kada će prvi dio odlomiti Doris Vlah, poznata sudionica kulinarskog show-a Tri, dva, jedan, kuhaj i voditeljica emisije Cook & Smile Kanala Ri.

Najmlađi će posjetitelji Festivala čokolade imati na izbor brojne zabavne programe – u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer ‘vrtit’ će se božićni film ‘The Muppet Christmas Carol’, a Klizački klub Medo iz Zagreba na ledu Ljetne pozornice izvest će Neobičnu ledenu čaroliju.

Subota će biti i glazbeno najbogatiji dan Festivala čokolade. Program subotnjih koncerata otvorit će Katarina Jurić trio na terasi hotela Kvarner, nastaviti Ružić Trio u hotelu Continental, Dino Antonić & 4 Shades ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer u poslijepodnevnim satima, zbor Sempre Allegro pa zatim klapa Mirakul na terasi hotela Kvarner, te Dalawa Stories u hotelu Continental u predvečerje, no glazbena poslastica dana svakako će biti koncert Festivala Kvarner ‘Pure Chocolate’ u Hotelu Royal. Na ovom će muzičko-gastronomskom događanju svaki od glazbenih stavaka u izvedbi čelistice i pjevačice Mele Marie Spaemann pratiti probrane čokoladne delicije stvarajući jedinstveni doživljaj najviše razine.

Centralni subotnji program održat će se od 17 do 22 sata u Villi Angiolini, a riječ je o već poznatom i popularnom Opatijskom paradoksu koji spaja čokoladu i vino, a ovog puta tom će spoju dodati i vrhunska maslinova ulja. Uz glazbu Vedran Ružić dua predstavit će se vinari Bofan, Clai, Radović, Raak, Gentille Winery i Mas-vin, proizvođači maslinovih ulja Negri i Oliveri te praline Vilme Rab.

Posljednjeg dana Festivala čokolade, u nedjelju 4. prosinca, program će početi edukativnom choco radionicom Pop Cakces na prvom katu opatijske tržnice, a u isto vrijeme u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održat će se choco radionica za djecu ‘Molekularne čokolade’ – Škola izrade slastica za male sladokusce (7+) i edukacija tete Irene (Udruga Fair trade, Bale) o primjeni fair trade koncepta u proizvodnji čokolade. Zanimljiv program održat će se tijekom čitavog poslijepodneva u Villi Angiolini – događaj nazvan ‘Čokolada i vino – hrana i piće bogova’ predstavit će ulogu žlahtine Toljanić i čoklade u turizmu i hrvatskoj kulturnoj baštini. Nedjelja će također imati i bogat glazbeni program, koji će početi već od jutarnjih sati. Dino Antonić & 4 Shades nastupat će na terasi hotela Kvarner, Andrej & Neno mandolinu i gitaru ‘ukrstit’ će na terasi hotela Contiental, Exotic Pop Orchestra orkestrirat će u hotelu Milenij, a ulicama grada glazbu će pronositi Trio Asi. Love Runners Band nastupit će poslijepodne ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, Ivo Heder bit će gost DJ večeri na Ljetnoj pozornici, a između sve te glazbe, djeca će se moći odmoriti uz projekciju filma Gremlini u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

Tijekom festivala čokolade brojni hoteli i restorani uključit će nove gastronomske delicije od čokolade u svoje menije pa će se različita i posebna čokoladna jela – kao što su pizza s m&m bombonima, čokoladni rižoto s divljom ružom ili mozzarella s listićima tamne čokolade i suhim orahom – moći kušati u restoranu Bevanda, kavani hotela Continental i restoranu Antica Ostaria de Ugo, kavani Wagner i restoranu hotela Milenij, grand hotelu Adriatic, kavani Palme i restoranu hotela Bristol, restoranu OPazija hotela Astoria, restoranu Roko, hotelu Mozart, restoranu Yacht Club, wellness baru Thalasso Wellness Centra, slastičarni Kaokakao u Voloskom, wine baru Stephanie, restoranu Lungomare, restoranu In bocca al lupo, restoranu La piccola cucina, restoranu Ružmarin, restoranu Kamelija, restoranu Vongola, konobi Istranka, chocobaru Kraš, caffe baru Leonardo, caffe baru Galija, Old School Pubu, caffe baru Eugenian te suvenirnici Manufaktura.

Čokolada će biti važan sastojak i u wellness & spa ponudi tijekom opatijskog ‘čokoladnog vikenda’, jer posebne tretmane na bazi čokolade osmislili su Thalasso Wellness Centar Opatija, hotel Bristol, Five Elements Wellness hotela Ambasador, Royal Spa Wellness hotela Milenij, Spa Oasis Wellness grand hotela 4 opatijska cvijeta, hotel Mozart te grand hotel Adriatic.

Subotom i nedjeljom od 26.11.2016. do 15.01.2017. besplatno je parkiranje za osobna vozila na javnim površinama u Opatiji.

festival-cokolade-1

festival-cokolade-2

festival-cokolade-3

festival-cokolade-4

Komentiraj