FOTO: Održan okrugli stol na temu ‘Živjeti s rakom’

Živjeti s rakom

Održan je okrugli stol na temu ‘Živjeti s rakom’ s ciljem podizanja svijesti o oboljelima od raka koji se dugotrajno liječi, oboljelima od metastatskog raka i napose o oboljelima od metastskog raka dojke.

U javnosti se najviše govori o novooboljelima, onima koji su pobijedili rak ili onima koji su bitku s rakom izgubili. O osobama koje se godinama bore s bolešću, njihovoj kvaliteti života i izazovima koje bolest stavlja pred njih i njihovu okolinu jako malo znamo pa je okrugli stol  u Hrvatskom novinarskom društvu imao namjeru ovu temu približiti javnosti.

Okrugli stol održan je u sklopu trogodišnje kampanje ‘Mi možemo. Ja mogu.’, koju Koalicija udruga u zdravstvu provodi s udrugom SVE za NJU, a ovoj su se aktivnosti pridružile i udruge Europa Donna i Nismo same. Glavne poruke kampanje usmjerene su na kvalitetu života oboljelih od raka i potrebne razine podrške, a danas su tri iskočile u prvi plan: “Ja mogu učiniti da se moj glas čuje.“, “Ja mogu potražiti podršku.“ i “Ja se mogu vratiti na posao.“

Na okruglom stolu sudjelovali su prof. Stjepko Pleština, predstojnik onkologije na KBC Zagreb, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, gospođa Katarina Knežević Ivanković, gospođa Vera Matejčić Lupić – poslovni partner za upravljanje ljudskim resursom Zagrebačke banke, gospođa Ivana Kalogjera iz udruge Nismo same, gospođa Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU i Ivica Belina, iz Koalicije udruga u zdravstvu.

Profesor Pleština iznio je podatke o incidenciji metastatskog raka i metastatskog raka dojke, za koji iz Registra za rak nemamo dovoljno podataka, prema njegovom mišljenju, zbog neadekvatnih podataka koje liječnici daju te mogućnostima liječenja i dostupnosti terapije. Posebno je naglasio kako dan uz primjenu inovativnih imunoterapija života s metastatskim rakom postaje život s kroničnom bolešću, koja je neizlječiva, ali se znatno može usporiti. Dodao je kako Hrvatska danas ne zaostaje za europskim zemljama u odobrenim inovativnim lijekovima, ali da su u vrlo skoroj budućnosti potrebna znatno veća ulaganja u onkologiju kako bismo mogli hvatati korak sa zapadnim zemljama.

Gospođa Ivana Kalogjera predstavila je CanWon deklaraciju – karcinom i rad, inicijativa koju su zemlje EU putem COST organizacije pokrenule za iznalaženje rješenja o povratku na posao oboljelih od malignih bolesti. U Hrvatskoj je na godišnjoj razini oko 50% novo oboljelih u radno aktivnoj dobi. Nakon toga je predstavila rezulate ankete s oboljelima od raka o njihovom radnom statusu. Rezultati same ankete ne mogu se smatrati relevantnima za cijelu Hrvatsku, s obzirom da je provedena online te su se u nju uključili oboljeli koji su informatički pismeni i koji se služe društvenim mrežama (ukupno 541 oboljela osoba). Rezultati ankete pokazuju da oko polovine oboljelih od raka ima podršku poslodavaca i radne sredine i vratili su se na posao. Šokantan je podatak da 9% ispitanih nema nikakav izvor prihoda.

Primjer dobre prakse iznijela je gospođa Vera Matejčić Lupić, poslovni partner za upravljanje ljudskim resursima Zagrebačke banke te je istaknula da postoje dva aspekta koje kompanija njeguje: da se oboljelima omogući vrijeme potrebno da se oporave, a da u drugoj fazi kada oboljeli zaključe da su spremni za povratak, kompanija pronalazi način da ih uključi bilo s radom od kuće, skraćenim radnim vremenom prema dogovoru ili pronalaskom alternativnog radnog mjesta. U svakom slučaju inicijativa je na radniku, a na poslodavcu je stvaranje uvjeta da radnik doprinese radu kompanije.

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava, gospođa Katarina Knežević Ivanković, nazočila je skupu kao zainteresirana strana koju su udruge onkoloških pacijenata pozvale da se uključi u proces povratka oboljelih od raka na posao. Ovom prilikom je izjavila da uz programe ‘Živjeti zdravo’ te druge programe inicirane od strane Hrvatske lječničke komore koje Ministarstvo rada podržava, prihvaća inicijativu da Ministarstvo sudjeluje u sveobuhvatnom istraživanju o radnom statusu osoba oboljelih od raka, uz jasno postavljene ciljeve istraživanja, a u suradnji s udrugama onkoloških pacijenata.

Gospođa Ljiljana Vukota, iz udruge SVE za NJU prikazala je potrebe pacijentica koje se dugotrajno liječe i pacijenticama s metastatskim rakom dojke te programe psihološke podrške koje njihova udruga pruža ženama oboljelim od raka i njihovim obiteljima. Istaknula je kako bolest mijenja kvalitetu života i brojne aspekte oboljele osobe te joj je na svim razinama potrebno pružiti podršku. Naglasila je kako se emocionalne smetnje kod oboljelih od raka nikako ne smiju tretirati niti liječiti kao psihijatrijske bolesti, jer se na taj način ne pomaže psihičkom oporavku oboljelih.

Glavni je zaključak okruglog stola kako još mnogo kao društvo trebamo učiniti za poboljšanje kvalitete života osoba koje se dugotrajno liječe od raka ili boluju od metastatske bolesti. U svemu tome je aspekt radnih prava i radnog statusa oboljelih od raka neprepoznato područje, s kojim se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u budućnosti spremno aktivno baviti.

wwww.mi-mozemo-ja-mogu.hr 

Komentiraj