Çellİstanbul Quartet

Obilježena je 25-ta godišnjica od uspostave diplomatskih odnosa Turske i Hrvatske.

Ovom prigodom u Hrvatskom glazbenom institutu u Zagrebu je gostovao poznati turski gudački kvartet Çellİstanbul Quartet koji je zagrebačku publiku oduševio svojim glazbenim umijećem i izvedbom turskih melodija.

U organizaciji Instituta Yunus Emre iz Zagreba i Grada Zagreba te uz potporu Ministarstva kulture i turizma Republike Turske ovaj je jubilej već obilježen i u Turskoj, kada je početkom listopada u glavnom gradu Ankari, Zagrebački kvartet održao koncert za tursku publiku.

Koncert je bio najava nastavka duge i uspješne suradnje dviju zemalja na gospodarskom, političkom i kulturnom nivou. Koncertu Çellİstanbula nazočili su brojni uglednici iz hrvatskog javnog života, glazbenici su uspjeli prenijeti svoje naslijeđe i stvoriti posebno čarobno ozračje turske melodije.

Çellİstanbul Quartet je osnovan 2002. godine kad je vođa kvarteta, Murat Berk, s još četvoricom svojih školskih kolega, odlučio osnovati kvartet koje je nazvao po čarobnom i povijesno bogatom Istanbulu.

Nastupali su u koncertnim dvoranama diljem Turske, Grčke i Cipra, a tijekom posljednjih 15 godina ostvarili su suradnju s poznatim turskim glazbenicima. Ovaj poznati gudački kvartet pored Murata Berka čine još i Münif Akalın, Çağlar Çeliker te Julia Krepak.

Komentiraj