Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježen je na zagrebačkom Cvjetnom trgu pod sloganom “Upoznaj svoj Parkinson” kako bi se javnosti skrenula pozornost na važnost genetskog istraživanja ove progresivne neurodegenerativne bolesti u Hrvatskoj.

Uz tradicionalnu podjelu tulipana, na manifestaciji su promovirane i aktivnosti koje pridonose boljem mentalno-motoričkom stanju oboljelih, kao što su igranje ping-ponga, plesanje i art-terapija. U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu po prvi put je i organizirana mini-radionica iz kiparstva. O važnosti pravilne prehrane kod Parkinsonove bolesti oboljele su savjetovali studenti Sekcije za pravilnu prehranu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Podršku manifestaciji dali su i Ines Linić Strenja predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, britanski veleposlanik Andrew Dalgleish i slavni stolnotenisač Zoran Primorac.

Obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti organizirala je Udruga Parkinson i mi uz pokroviteljstva Ureda predsjednice RH, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba te dugogodišnje partnere: Hrvatski stolnoteniski savez i Plesni centar Fredi. Nastojanja i aktivnosti Udruge u ime zagrebačkog gradonačelnika podržala je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika za zdravstvo Grada Zagreba.

Komentiraj