Antiteroristička policija Istanbula u ponedjeljak je objavila fotografiju napadača na noćni klub ‘Reina’, koji je u prvim satima 2017. godine ubio 39 i ranio 69 osoba. Prvotno su snage reda i sigurnosti objavile nekoliko mutnih screenshotova, a zatim i nekoliko fotografija na kojima se jasno vidi lice potencijalnog napadača.

Turske vlasti u ponedjeljak poslijepodne objavile su kako su otkrili počiniteljeve otiske prstiju, te kako će vrlo brzo uslijediti postupak idetifikacije. Zamjenik premijera Numan Kurtulmus rekao je kako je posve jasno da je upad turske vojske u Siriju u kolovozu razbjesnio terorističke skupine i one koji iza njih stoje, ali je naglasio da će se vojna akcija nastaviti sve dok se ne ukloni svaka prijetnja Turskoj.

Kurtulmus je istaknuo da se nedjeljnji napad u Istanbulu razlikuje od ostalih napada u Turskoj i ustvrdio da mu je svrha unijeti podjele u turskom društvu. Odgovornost za napad na noćni klub u Istanbulu u novogodišnjoj noći u ponedjeljak ujutro preuzela je u Islamska država.

Turske vlasti ocjenjuju da bi se napadač mogao nalaziti u središnjoj Aziji, te da vjerojatno potječe iz Kirgistana ili Uzbekistana, objavio je list Hurriyet. Istražitelji ocjenjuju da je moguće da je on povezan s ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad u zračnoj luci u Istanbulu u lipnju kada je poginulo 47 ljudi.

policija je do sada uhitila 12 osoba. Danas je na vidjelo izašlo još nekoliko detalja o novogodišnjem napadu. Napadač je u klub stigao taksijem u čijem je prtljažniku odložio pušku kojom je počinio napad. Napadač je nasumično pucao u ljude sedam minuta. Prve žrtve bili su policajac i turistički vodič, koji su ubijeni na ulazu u klub.

Komentiraj