FOTO: Nova sezona u Kazalištu Knap donosi brojne premijere i suradnje

John Pavlish

Sezona 2017/18 u Kazalište Knap donosi brojne novitete.

Mnogo zanimljivih predstava učinit će ovu jesen uzbudljivom i živom.

Osim predstava u vlastitoj produkciji kazalište Knap ove će godine kroz platformu Knap+ ugostiti brojne predstave nezavisnih kazališta i kazališnih grupa. Novitet u Knapu svakako će biti suradnja s Međunarodnim festivalom lutkarstva PIF te drugim festivalima.

Sezonu se otvara u petak (15.09.) zagrebačkom premijerom predstave ‘Superjunaci’ kazališne družine Pinklec i Teatra Poco Loco. Zanimljive koreografije i borilačke vještine mladih umjetnika nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a posebno najmlađu publiku.

U vlastitoj produkciji kazalište Knap priprema dva premijerna naslova koja garantiraju uspjeh.

Prvi od njih je komedija ‘Kako ubiti suprugu/supruga bez suvišnih zašto’ prema tekstu talijanskog pisca Antonia Amurria, u režiji Borisa Kovačevića, provjerenog redatelja hit predstava poput ‘Ja tata’ ili ‘Žene su s Venere, a muškarci s Marsa’. Premijera ove predstave biti će u petak 29.09., dok će je publika moći pogledati pretpremijerno isto u petak (22.09.).

Za konac godine kazalište Knap u koprodukciji s Gradskim kazalištem Zorin dom iz Karlovca priprema premijeru predstave ‘Dobri čovjek Bažulek’ pod redateljskom palicom Georgija Para. Predstava je to o malom čovjeku kojemu je život okrenuo leđa. Iz vještog pera Nine Škrabe te uz sjajnog Mladena Vasarya u glavnoj ulozi i mladu glumačku ekipu iz karlovačkog kazališta ova satira biti će žestoka kritika društvenih okolnosti, no publiku će nasmijati do suza.

U sklopu platforme Knap+ u listopadu umjetnička organizacija ‘Tragači’ u koprodukciji s Knapom priprema premijeru predstave ‘Nora – trenutak pobune’. Scenaristica i glumica Jelena Hađi Manov adaptirala je književni klasik Henrika Ibsena te ga stavila u kontekst današnjeg vremena.

Početkom listopada po prvi puta u Knapu će se održati hvaljeni ‘Festival prvih’ u sklopu koga će na daskama kazališta Knap svoj rad ‘KONZUM/CONSUME’ predstaviti američki multimedijalni umjetnik, pisac i redatelj Kevin Doyl.

U programu kazališta Knap ove sezone igrati će i reprizni naslovi poput legendarne uspješnice ‘Smisao života gospodina Lojtrice’, koja ne silazi s repertoara već 11 godina, zatim nagrađivane predstave: ‘Amateri’, ‘Koltovi generala Pattona’ te ‘Nevjerojatan događaj’.

Novom platformom Kazalište Knap otvorilo je širom svoja vrata te će kroz brojne suradnje osvježiti program, biti podrška mladim umjetnicima i nezavisnim organizacijama, vratiti najmlađu publiku u svoje gledalište…

Pridružite se kazališnim umjetnicima u još jednoj bogatoj i zanimljivoj kazališnoj sezoni u kazalištu “na periferiji”!

NOVA PREDSTAVA KAZALIŠTA KNAP – ‘Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto’

Premijera predstave: 29.09. 2017. – Kazalište KNAP

Planetarno popularna komedija ‘Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto’ talijanskog autora Antonia Amurria uskoro će zaživjeti i u zagrebačkom kazalištu KNAP

Lako je pisati i govoriti o ljubavi, romantici i sretnim završecima, no što je s onom drugom stranom bračne zajednice?

Odgovor na to pitanje uskoro ćemo vidjeti u Kazalištu Knap, koje je za prve dane jeseni pripremilo pravu malu poslasticu – ‘Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto’ na simpatičan i humorističan način opisuje nesporazume i probleme u muško-ženskim odnosima te propituje što se događa nakon sudbonosnog DA.

Ova komedija prema romanima talijanskog književnika Antonia Amurria do sada je realizirana na brojnim pozornicama, a duhovito opisani verbalni okršaji u braku prepunom trzavica nasmijali su publiku diljem svijeta. Kroz priču nas vodi deset jednako zanimljivih i napornih osobnosti, odnosno deset “najopasnijih tipova supružnika na tržištu“ – Maza, Cjepidlaka, Kućanica, Škrtac, Trudnica, Šlampavac, Rasipnica, Konzervativac, Rospija i Hipohondar.

Dozu uvjerljivosti i sličnosti sa zbiljom daje i piščevo poznavanje i razumijevanje ženske ćudi, muških mušica te poruka predstave, za koju autor kaže da je upozorenje svima koji naivno i zaljubljeno srljaju u brak, ali i onima koji su u tu klopku već upali.

Ulogu supruga tumači mladi zagrebački glumac Petar Atanasoski, dobitnik nekoliko nagrada za najbolju mušku ulogu te član ansambla Gradskog kazališta Žar ptica. Žensku stranu ispričat će glumica Iskra Jirsak, dobitnica prestižnih nagrada na kazališnim i filmskim festivalima od kojih valja izdvojiti Nagradu hrvatskog glumišta 2015. godine.

Redatelj predstave je Boris Kovačević, koji je do sada režirao tridesetak uspješnih kazališnih djela poput ‘Ja tata’ i ‘Žene su s Venere, a muškarci s Marsa’ te velik broj radio drama, televizijskih reklama i manifestacija, a od 2009. godine voditelj je Kazališta Knap. P

Primite svoju dragu ili dragog za ruku, odvedite ih u Knap i provjerite na licu mjesta vrijedi li i za vas drevna misao naših starih: Što nas ne ubije, možda nas zbliži.

Raspored svih predstava u rujnu možete pogledati na:

http://www.knap.hr/kazaliste/program.asp

Komentiraj