FOTO: Njujorška policija traži 28-godišnjaka povezanog s eksplozijom

EPA/JUSTIN LANE

Njujorške vlati objavile su u ponedjeljak  fotografiju 28-godišnjeg Amerikanca kojega traže u vezi s eksplozijom bombe u subotu pri čemu je 29 osoba ozlijeđeno te su upozorile da bi on mogao biti naoružan i opasan, a ne isključuju povezanost s drugim napadima počinjenim u Sjedinjenim Državama tijekom vikenda.

Policija i savezna policija (FBI) objavili su fotografiju Ahmada Khana Rahamija, Amerikanca afganistanskog podrijetla, kao osobu koja se “traži” kako bi bila ispitana u vezi s eksplozijom u subotu navečer u četvrti Chelsea.

EPA/CITY OF NEW YORK
EPA/CITY OF NEW YORK

Njujorški gradonačelnik Bill de Blasio rekao je za CNN da bi Rahami, stanovnik New Jerseyja, “mogao biti naoružan i opasan”.

“Znamo mnogo više nego što smo znali prije 24 sata. Zacijelo istraga ide u smjeru da je eksplozija bila čin terora”, rekao je za televiziju ABC.

Nije želio reći je li Rahami osumnjičen kao osoba na čelu veće mreže te je kratko rekao “Moći ćemo reći više u satima koji slijede”.

Pozvao je javnost da pomogne bilo kakvom informacijom.

Dvadeset devet osoba ozlijeđeno je u eksploziji bombe u četvrti Chelsea u subotu navečer, oštećene su zgrade i porazbijana stakla.

Drugu bombu policija je pronašla nekoliko blokova dalje i uspjela je sigurno deaktivirati te poslati u laboratorij FBI-ja u Virginiji na forenzičku obradu.

Obje su eksplozivne naprave bile izrađene tako što su o ekspres lonca pričvršćene žice povezane s nečim nalik na mobilni telefon, božićne lampice i eksplozivna smjesa, objavio je u nedjelju navečer The New York Times pozivajući se na izjave istrage.

Tjeralica je u ponedjeljak objavljena nakon vikenda u kojem se dogodilo nekoliko napada u SAD-u. Osim dviju eksplozivnih naprava u New Yorku, u  Minnesoti na sjeveru zemlje jedan je muškarac ozlijedio devet osoba hladnim oružjem u trgovačkom centru prije nego što je ubijen, a za taj je napad odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

Ranije u subotu u New Jerseyu bomba je eksplodirala na stazi određenoj za humanitarnu utrku, no nije nikoga ozlijedila, a pronađene su još tri eksplozivne naprave u blizini, ali nisu eksplodirale.

Policija je u nedjelju navečer pronašla još tri eksplozivne naprave kućne izrade od kojih se jedna aktivirala u New Jerseyu blizu New Yorka.

Pet osoba je uhićeno u nedjelju navečer na mostu Verrazano u New Yorku, u vezi s eksplozijom u četvrti Chelsea.

Vlasti zasad nemaju nikakav dokaz o koordinaciji između tih različitih napada i pokušaja napada, no činjenica da su se sve dogodili u vremenskom okviru manjem od 24 sata budi strahove o terorističkim napadima širih razmjera.

“To je vjerojatno prvi terorističkih napad širih razmjera nakon 11. rujna u New Yorku”, ocijenio je bivši zapovjednik policije Bill Bratton za tv NBC.

Komentiraj