FOTO: Nagrađivana rekonstrukcija Bitke kod Stubice i ove godine očekuje brojne posjetitelje

Mario Ivić, Davor Vojvoda, facebook.com

Nagrađivana rekonstrukcija Bitke kod Stubice i ove godine očekuje brojne posjetitelje.

Veličanstvena ‘Bitka nad bitkama’, koja je za svoju originalnost i dobru organizaciju dobila i SIMPLY THE BEST nagradu u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima, vrlo je popraćena manifestacija.

Razlog tome je izuzetno duhovit i zabavan program 11. veljače u koji se tokom cijelog dana uključujevelik broj aktera. Stubica se i ovom prilikom vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

U zagorskom kraju smještenom na sjevernim padinama Medvednice povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za ‘pravicu’. Riječ je o rekonstrukciji bitke kojom je dokrajčena znamenita Seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca, koja se, kako povijesni izvori bilježe, zbila kod Stubičkih Toplica 9. veljače 1573. godine.

Manifestacija je počela ‘Puntanjem seljaka’. Ispred rodne kuće Matije Gupca okupilo se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem krenulo prema Gupčevoj lipi te započelo naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu.

Glavni događaj – ‘Bitka kod Stubice’, koja je sa statistima u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, odvijat će se u subotu 11. veljače.

Cjelodnevni program vjernog prikaza završne bitke na stubičkom polju počinje već od 11 sati sa kulturno -umjetničkim programom i okupljanjem vojske prije središnje bitke. Uz prigodnu rekonstrukciju bune posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobro se zabaviti.

U 13.30 sati kmetska vojska kreće putem Obrtničke ulice do Majsecova mlina u Donjoj Stubici, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja te će oko 14 sati početi završna Bitka kod Stubice.

Svi posjetitelji imati će priliku uživo vidjeti spektakularnu bitka seljaka i Tahyjeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem.

Na bojnom polju sudjeluje više rodova vojski: pješadija s kratkim i dugim oružjem (mačevi, buzdovani, koplja, helebarde), puškari s vatrenim oružjem (topovi, puške kukače i arkebuze), streličari s lukom i strijelom i samostrelom te kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje (viliama, kosirima, sjekirama). ‘Buna’ koja je postala i međunarodni događaj okuplja i udruge iz Mađarkse, Slovačke i Slovenije.

Nakon žestokog ‘fajta’ od 16 sati počinje poznati Buna party, a sve posjetitelje ove godine će zabaviti grupa Vatra te Tamburaški sastav Arka, Cinkuši i DJ Goc.

Grad Zagreb i ove godine poklanja besplatne ZET linije. Polazak iz Zagreba – stajalište turističke linije, Ul G. Ninskog (u zoni ulaza Importanne centar) u 10.15, 11.30 i 12.45.

Povratak iz Donje Stubice u 17.00, 18.15, 19.30, 20.45 i 22.00.

I ove godine godine organiziran je prijevoz poznatim ‘zagorskim cugom’ za samo 5 kuna koji polazi iz Grada Zagreba u 10.05 sati, povratak je u 17.50 sati.

Ne preostaje vam ništa drugo, nego da se naoružate dobrim raspoloženjem i krenete u fajt!

Ovogodišnja ‘Bitka’ posvećena je jednom od pokretača ove manifestacije, Zlatku Mirtu, koji je godinama igrao Matiju Gupca, a preminuo je krajem prošle godine.

Komentiraj