Zlatarnice Prahir/Bojan Zibar

FOTO: Na izradi nove krune za Miss Hrvatske predano je radilo petero ljudi

Biti i osjećati se kao princeza, san je gotovo svake djevojke. Nositi svečane toalete koje zaustavljaju dah i biti zanosan na izboru ljepote posebna je čast.

Miss Hrvatske je najstarije i najuglednije hrvatsko natjecanje ljepote i održava se od 1992. godine, a dio je izbora za Miss svijeta, koje je najstarije postojeće natjecanje ljepote. Natjecateljice izbora nisu samo lijepa lica, one su talentirane, teže visokom obrazovanju, aktivne su u humanitarnim akcijama, a svojim stavovima i ponašanjem zavrjeđuju biti ponosnim predstavnicama svoje zemlje. Od samih početaka izbora za Miss Hrvatske, naše su ljepotice ostvarivale odlične rezultate na svjetskom izboru pa je tako Fani Čapalija 1993. godine bila Miss Europe jednako kao i Branka Bebić sljedeće godine. Najveći uspjeh na izboru za Miss Svijeta postigla je Anica Martinović Kovač 1995. godine osvojivši titulu prve pratilje.

Svaka ljepotica svojom pobjedom zaslužuje krunu koja će simbolično zaokružiti cijelu priču i koju će pobjednica ponosno nositi. Upravo je kruna oduvijek bila i danas je simbol vladarske moći i časti te predstavlja nešto uzvišeno. Za ovogodišnje natjecanje za Miss Hrvatske, čast da izrade krunu, čak četvrtu godinu zaredom, pripala je Zlatarnici Prahir koja je u svojoj radionici stvorila predivnu krunu. Na izradi krune, predano je radilo petero ljudi. Sam proces kreće od osmišljavanja dizajna koji se kompjuterski crta. Pošto se radi o velikom komadu nakita, posao se podijelio na više segmenata, njih ukupno ukupno šest, od kojih se svaki nakon podjele izrađen u vosku pomoću 3D tehnologije. Nakon tog procesa, svi su se obrađeni dijelovi kasnije spajali u cjelinu.

Krunu krase tradicionalna obilježja poput pletera i licitarskog srca, a ručno je obrađena što pokazuje činjenica da je u nju ručno ugrađeno tisuću najsjajnijih kristala. Upravo joj način izrade daje dašak posebnosti i pokazuje ljubav prema specifičnom zanatu izrade nakita. Ukupno 450 g spretno oblikovanog srebra, preko 80 sati rada, strpljenje, posvećenost, preciznost i obožavanje svog posla, bili su potrebni da ovogodišnja kruna zablista ne nekoj od prekrasnih djevojaka.

Koja će ljepotica ove godine ponijeti titulu najljepše te tko je sretnica na kojoj će zasjati ovogodišnja veličanstvena kruna, saznat ćemo 01. rujna u gradu Čakovcu na izboru za Miss Hrvatske.

Komentiraj