MUZEJ OSJETA Što znate o Splitu i koliko je lako zavarati vaša osjetila?

Tom Dubravec/CROPIX za Muzej Osjeta

Otvoren je Muzej Osjeta u Splitu, prvi muzej takve vrste u Hrvatskoj

Museum of Senses je smješten na 400 četvornih metara, u kojem je izloženo tridesetak interaktivnih eksponata. Svojim interaktivnim eksponatima potiče pojedince da ožive i aktiviraju svoja osjetila, da osjećaju više i nauče nešto novo, podijeljen je u pet zona: zonu vida, sluha, dodira, mirisa i balansa.

Zonama su dodijeljene određene boje, a posjetitelj prije nego ulazi u novu zonu prolazi kroz tamni portal u kojem će se “pročistiti“ od podražaja prethodne zone. Tako su stvorene jasne cjeline koje prate temu pojedinih osjeta.

Možete li prepoznati lokalne mirise? Kako Split zvuči noću? Kako stvari izgledaju iz druge perspektive i kako to utječe na vašu ravnotežu? Ovaj zabavan muzej spoj je igre, edukacije, znanosti i kulture te ima odgovore na ta pitanja.

Prostor muzeja u u City Centru one Split je ispunjen mnogim interaktivnim predmetima, glazbenim, svjetlosnim i mirisnim instalacijama. Pronaći ćete i veliki akvarij, tobogan koji će vas odvesti do mora, pokoju splitsku uličicu te mnoštvo drugih predmeta. Tako je, na primjer, jedna soba posvećenu košarkašu Dinu Rađi, s kojim posjetitelji mogu zaigrati košarku i postati veći od njega. Plesati se može u Galaksi sobi uz taktove “Ništa kontra Splita” poznatog glazbenika Dine Dvornika, doživjeti niz iluzija ili mirisati vjetrove Jadrana.

Na realizaciji projekta ostvarena je suradnja s brojnim domaćim umjetnicima i dizajnerima čime su nastala odlična rješenja za putovanje Splitom kakvo još niste iskusili.

Komentiraj