Lansirana je najznačajnija hrvatska kampanja Funderbeam SEE-a – Nova Pivovara Medvedgrad.

Kampanju su u prostorijama Pivnice Medvedgrad predstavili Ivo Nauković (osnivač Pivovare Medvedgrad), Ratko Bajakić (ICF, vodeći investitor Pivovare Medvedgrad), Ivana Gažić (predsjednica uprave Zagrebačke burze), Damir Bićanić (direktor Funderbeam SEE) i Ivan Nauković (direktor marketinga i prodaje Pivovare Medvedgrad).

Nakon 25 godina iskustva na pivskom tržištu, nakon sve veće potražnje za svojim pivom i nakon dva proširenja u zadnje tri godine, Pivovara Medvedgrad je predstavila projekt otvaranja nove, velike i moderne pivovare na novoj lokaciji u Gradu Zagrebu.

Nova pivovara će omogućiti značajno povećanje proizvodnih kapaciteta i efikasnosti te modernizaciju poslovanja prema svjetskim trendovima.

“Ovim projektom želimo postaviti i organizacijske temelje za lakši budući rast i razvoj, ali i još više staviti fokus na kvalitetu piva, koja je glavni pokretač uspješnosti poslovanja craft pivovara. Želimo dodatno educirati zaposlenike, koji su osnova poslovnog uspjeha te se orijentirati na nove pivske stilove kako bismo što bolje zadovoljili nadolazeće trendove u craft pivarstvu“, izjavio je Ivan Nauković, direktor marketinga i prodaje Pivovare Medvedgrad.

Nova pivovara će biti kapaciteta 25 000 HL, imati varionicu za kuhanje piva od 6 000 litara, od prikupljenih sredstava investirat će se i u novu punilicu za boce od 5 000 boca/sat, a svi procesi biti će kompjuterski vođeni. Na novoj lokaciji postojat će i dodatna mogućnost širenja do 50 000 HL bez potrebe za dodatnim investiranjem u novu opremu za kuhanje piva ili novu punilicu – najskuplje dijelove proizvodnje. Također, imat će izgradnju, servis i održavanje postrojenja na istoj lokaciji – što je velika prednost zbog fleksibilnosti i smanjenja troškova.

Pivovara Medvedgrad je prva hrvatska pivovara koja investicije traži putem ove inovativne platforme za prikupljanje kapitala i trgovanje udjelima.

Funderbeam je globalna platforma na kojoj kompanije mogu prikupljati sredstva za daljnji rast, dok je investitorima omogućeno trgovanje ulogom putem blockchain tehnologije. Svaka kompanija na Funderbeamu mora imati vodećeg ulagatelja koji svojim ulaganjem demonstrira povjerenje u pozitivne izglede kompanije. Vodeći ulagatelj Pivovare Medvedgrad je Ratko Bajakić, direktor ICF-a. Funderbeam za potrebe financiranja investiranja utemeljuje tzv. SPV (Special Purpuse Vehicle) sa sjedištem u Estoniji, koji predstavlja jedinog suvlasnika kompanije, koji nastupa ispred svih ulagatelja. Razlog su niski troškovi i izostanak birokratskih barijera.

“Za drugu kampanju prikupljanja sredstava preko Funderbeam platforme ICF je izabrao Pivovaru Medvedgrad. Obiteljski biznis koji preko dvadeset godina posluje, razvija nove trendove te je uvijek spreman na inovativne iskorake. Atraktivan prinos za investitore i sudjelovanje u brzo rastućem segmentu craft pivovara nadopunjuju ovaj projekt te ispunjavaju osnovne kriterije za uspješnost investicije. Prinosi putem isplate dividendi su predviđeni već nakon prve godine od efektuiranja investicije i to u rasponu između 6 i 13% godišnje. Povrh toga, postoji i opcija koja većinskom vlasniku daje mogućnost otkupa udjela u vlasništvu Funderbeam ulagatelja po minimalnoj cijeni od 150%. Segment malih i srednjih poduzeća ovog trenutka nudi najbolje mogućnosti za investitore koji su spremni sudjelovati kao suvlasnici u razvoju novih projekata”, izjavio je Ratko Bajakić, vodeći investitor u Pivovaru Medvedgrad.

Medvedgrad u suradnji s Funderbeamom želi u ovaj projekt uključiti sve ljubitelje Medvedgrad piva – svi su pozvani investirati. Svi zaposlenici Pivovare Medvedgrada postat će investitori – a želja je da se uključe i dobavljači, kupci, partneri… Medvedgrad smatra da je ovo izvrsna prilika da nakon četvrt stoljeća svi koji vole Medvedgrad i službeno postanu dio Pivovare.

Na svjetskom se pivskom tržištu već neko vrijeme događa craft revolucija, odnosno u velikim je razmjerima prisutan trend proizvodnje craft piva – ukusnih, dinamičnih i zabavnih piva u čiju je proizvodnju uloženo puno strasti, kreativnosti i inovativnosti. Medvedgrad je s proizvodnjom takvih piva započeo u vrijeme dok je taj termin još bio prilično nepoznat na hrvatskom tržištu.

markets.funderbeam.com/syndicate/medvedgrad
www.pivovara-medvedgrad.hr/novi-medvedgrad/

Komentiraj