U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se rezolucijom UN-a iz 2005. obilježava 27. siječnja, tjednik Nacional odlučio je građanima Šibenika ponovo omogućiti da i na javnim površinama pogledaju dio međunarodne izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’. Riječ je o izložbi koju je priredila Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), te koja je inicijalno bila postavljena u Tehničkoj školi u Šibeniku.

Panoe zbog kojih se izložbu u šibenskoj školi uklonilo i praktički pokušalo zabraniti, Nacional je ponovo odlučio učiniti dostupnima široj javnosti. Fotografije i prateći tekst sa tih panoa nalaze se u formatu City light plakata, u svojevrsnoj formi javne izložbe, postavljeni na više lokacija u samom središtu Šibenika. Konkretno, nalaze se postavljeni na šest lokacija: tri lokacije se nalaze na Obali Franje Tuđmana (šibenska riva), jedna na rotoru – odnosno pješačkom otoku na šibenskoj rivi, jedna na lokaciji Poljana centar, te jedna u Ulici kralja Zvonimira ispred šibenskog Gradskog poglavarstva. Ondje će se nalaziti u razdoblju od 26. siječnja do 8. veljače 2017.

‘Nacional se na taj korak odlučio jer smatra moralno nepodnošljivim da se postavljanje izložbe u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta bilo čime uvjetuje. Ponajmanje sugeriranim tezama da se podsjećanje na žrtve Holokausta treba obaviti ili unutar sveobuhvatne osude svih totalitarizama, ili nikako.

Upravo u argumentaciji kojom se taj skandalozni potez pokušava opravdati pronašli smo dodatnu motivaciju da reagiramo. Suštinski govoreći micanje te izložbe prvorazredna je svinjarija. Zato smo investiranjem u vraćanje postava dijela te izložbe htjeli poručiti da takva neprimjerena postupanja imaju svoju alternativu. Hrvatska ima i svoje drugo lice’, izjavio je Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala.

Komentiraj